Božský jablečník recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 300-400 g listové těsto náplň 4 ks vejce 800 g jablko 1 ks citron 500 g zakysaná smetana 80 g třtinový cukr podle chuti skořicový cukr
Postup Božský jablečník recept
Postup přípravy receptu
-
Listové těsto vyválíme na placku, kterou vyložíme větší koláčovou formu (o průměru cca 25 cm) a vytvarujeme zvýšené okraje. Dno několikrát propíchneme vidličkou, aby během pečení netvořilo bubliny.
Z neoloupaných jablek odstraníme jádřince a nakrájíme je na tenké plátky. Jablíčka rozložíme na těsto. Zakysanou smetanu rozšleháme společně s cukrem, vejci a nastrouhanou kůrou z chemicky neošetřeného citronu. Smetanovou náplň nalijeme na jablka.
Božský jablečník vložíme do silně vyhřáté trouby, po chvíli teplotu snížíme a zvolna dopečeme, až je povrch zlatavý. Ještě teplý koláč posypeme skořicovým cukrem a podáváme.
Božský jablečník chutná ke kávě i čaji, nepohrdne jím ani návštěva.