Pečený rostbíf s chřestovým krémem recept
Apetit Recepty předkrmySuroviny na recept
- sůl 150 ml zakysaná smetana citronová šťáva hovězí vývar 1 lžíce sladký kečup mletý černý pepř 6 - 8 lžic vepřové sádlo 400 g čerstvý bílý chřest 200 ml hustá majonéza 1200 g nízký roštěnec
Postup Pečený rostbíf s chřestovým krémem
Postup přípravy receptu
-
Hovězí roštěnec očistíme a zcela zbavíme povrchové šlachovité části masa. Celý kus potřeme olejem a ze všech stran osolíme. Ochutíme vrstvou čerstvě mletého pepře a necháme několik hodin v chladu rozležet
Mezitím si připravíme chřestovou studenou omáčku. Chřest zbavíme dřevnatých konečků, oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Potom ho necháme okapat, nakrájíme na menší kousky a zakapeme citronovou šťávou. Majonézu promícháme se smetanou a kečupem. Lehce vmícháme chřest a podle chuti krém osolíme. Necháme rozležet v chladu
V pekáči rozpálíme sádlo, na kterém maso ze všech stran prudce opékáme asi 10 minut. Potom roštěnec vložíme do horké trouby a za občasného polévání vlastní šťávou pečeme přibližně ještě dalších 20 - 25 minut. Během pečení maso obrátíme a podle potřeby podlijeme malým množstvím vývaru
Pečený rostbíf nakrájíme na plátky, rozdělíme na teplé talíře a podáváme s opečeným bramborem a salátem. Ke každé porci servírujeme mističku s chřestovým krémem
Chceme-li rostbíf podávat jako studený předkrm, necháme maso zcela vychladnout a teprve potom nakrájíme na tenké plátky.