Pečený rostbíf s chřestovým krémem recept

Apetit Recepty předkrmy

Suroviny na recept

sůl
150 ml zakysaná smetana
citronová šťáva
hovězí vývar
1 lžíce sladký kečup
mletý černý pepř
6 - 8 lžic vepřové sádlo
400 g čerstvý bílý chřest
200 ml hustá majonéza
1200 g nízký roštěnec

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí roštěnec očistíme a zcela zbavíme povrchové šlachovité části masa. Celý kus potřeme olejem a ze všech stran osolíme. Ochutíme vrstvou čerstvě mletého pepře a necháme několik hodin v chladu rozležet

  2. Mezitím si připravíme chřestovou studenou omáčku. Chřest zbavíme dřevnatých konečků, oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Potom ho necháme okapat, nakrájíme na menší kousky a zakapeme citronovou šťávou. Majonézu promícháme se smetanou a kečupem. Lehce vmícháme chřest a podle chuti krém osolíme. Necháme rozležet v chladu

  3. V pekáči rozpálíme sádlo, na kterém maso ze všech stran prudce opékáme asi 10 minut. Potom roštěnec vložíme do horké trouby a za občasného polévání vlastní šťávou pečeme přibližně ještě dalších 20 - 25 minut. Během pečení maso obrátíme a podle potřeby podlijeme malým množstvím vývaru

  4. Pečený rostbíf nakrájíme na plátky, rozdělíme na teplé talíře a podáváme s opečeným bramborem a salátem. Ke každé porci servírujeme mističku s chřestovým krémem

  5. Chceme-li rostbíf podávat jako studený předkrm, necháme maso zcela vychladnout a teprve potom nakrájíme na tenké plátky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!