Bramborákový kynutý koláč recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 1/2 lžičky cukr 10 stroužků česnek sůl 3 ks vejce 150 ml mléko sádlo 15 g droždí 200 g hladká mouka mletý černý pepř 300 g vařené brambory ve slupce 100 g vepřové škvarky 700 g syrové brambory 1 lžíce sušená majoránka
Postup Bramborákový kynutý koláč
Postup přípravy receptu
-
Menší část brambor uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a jemně nastrouháme. Syrové brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Vepřové škvarky usekáme na menší kousky a oloupaný česnek prolisujeme. Ze dvou lžic vlažného mléka, rozdrobeného droždí a cukru necháme vzejít kvásek
Vařené a syrové brambory promícháme s vejci, přidáme vzešlý kvásek, mouku, zbývající mléko, škvarky a prolisovaný česnek. Vzniklé řidší těsto ochutíme majoránkou, osolíme a opepříme
Zapékací formu, nebo menší pekáček vymažeme sádlem a naplníme bramborákovým těstem. Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C přibližně 30 minut dozlatova
Bramborákový kynutý koláč necháme krátce zchladnout a nakrájíme na porce. Podáváme teplý s čerstvou zeleninou nebo kysaným zelím.