Bramborová polévka s liškami a kořenovou zeleninou recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- sůl 400 g brambory 1 ks cibule 50 g celer 2 ks mrkev 1 ks bobkový list 2 lžíce slunečnicový olej 1 svazeček petrželová nať 1 lžička mletá sladká paprika 6 kuliček celý černý pepř 3 kuličky celé nové koření 1 l domácí kuřecí vývar 1 ks petrželový kořen 1 hrst sušené lišky
Postup Bramborová polévka s liškami a kořenovou zeleninou
Postup přípravy receptu
-
Sušené lišky namočíme do teplé vody na 30 minut. Pokud máme, můžeme použít i čerstvé houby. Na polévku budeme potřebovat 100 gramů čerstvých hub, ty očistíme a dobře propláchneme studenou vodou, abychom je zbavili písku a různých nečistot, poté je necháme na cedníku dobře odkapat od vody
Brambory očistíme a pokrájíme na malé kostky. Cibuli očistíme a pokrájíme na malé kostky. Petrželovou nať omyjeme a posekáme na jemno. Kořenovou zeleninu omyjeme, mrkev a petržel pokrájíme na kolečka a celer na malé kostky
V hrnci na rozehřátém oleji orestujeme cibuli do sklovita, přidáme kořenovou zeleninu a necháme zkaramelizovat. Poté přidáme brambory, bobkový list, celý černý pepř a celé nové koření, namočené lišky i s vodou, dolijeme domácím kuřecím vývarem, dosolíme a vaříme doměkka
Na pánvi na oleji opražíme do žemlové barvy hladkou mouku, přidáme mletou sladkou papriku, necháme ji úplně rozpustit v horkém tuku za stálého míchání, zalijeme studenou vodou, vymícháme dohladka, hotovou zásmažkou zahustíme polévku a povaříme spolu asi 15 minut
Bramborovou polévku s liškami a kořenovou zeleninou nabereme do talířů a posypeme posekanou petrželovou natí. Polévku servírujeme s čerstvým domácím pečivem
Jde o velmi chutnou sytou bramborovou polévku, která je nádherně voňavá po liškách, použitém koření a kořenové zelenině. Tuto polévku mě naučila vařit moje dobrá mamička, za co jsem jí velmi vděčná a s láskou na ni stále vzpomínám.