Bramborová polévka s liškami a kořenovou zeleninou recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

sůl
400 g brambory
1 ks cibule
50 g celer
2 ks mrkev
1 ks bobkový list
2 lžíce slunečnicový olej
1 svazeček petrželová nať
1 lžička mletá sladká paprika
6 kuliček celý černý pepř
3 kuličky celé nové koření
1 l domácí kuřecí vývar
1 ks petrželový kořen
1 hrst sušené lišky

Postup přípravy receptu

  1. Sušené lišky namočíme do teplé vody na 30 minut. Pokud máme, můžeme použít i čerstvé houby. Na polévku budeme potřebovat 100 gramů čerstvých hub, ty očistíme a dobře propláchneme studenou vodou, abychom je zbavili písku a různých nečistot, poté je necháme na cedníku dobře odkapat od vody

  2. Brambory očistíme a pokrájíme na malé kostky. Cibuli očistíme a pokrájíme na malé kostky. Petrželovou nať omyjeme a posekáme na jemno. Kořenovou zeleninu omyjeme, mrkev a petržel pokrájíme na kolečka a celer na malé kostky

  3. V hrnci na rozehřátém oleji orestujeme cibuli do sklovita, přidáme kořenovou zeleninu a necháme zkaramelizovat. Poté přidáme brambory, bobkový list, celý černý pepř a celé nové koření, namočené lišky i s vodou, dolijeme domácím kuřecím vývarem, dosolíme a vaříme doměkka

  4. Na pánvi na oleji opražíme do žemlové barvy hladkou mouku, přidáme mletou sladkou papriku, necháme ji úplně rozpustit v horkém tuku za stálého míchání, zalijeme studenou vodou, vymícháme dohladka, hotovou zásmažkou zahustíme polévku a povaříme spolu asi 15 minut

  5. Bramborovou polévku s liškami a kořenovou zeleninou nabereme do talířů a posypeme posekanou petrželovou natí. Polévku servírujeme s čerstvým domácím pečivem

  6. Jde o velmi chutnou sytou bramborovou polévku, která je nádherně voňavá po liškách, použitém koření a kořenové zelenině. Tuto polévku mě naučila vařit moje dobrá mamička, za co jsem jí velmi vděčná a s láskou na ni stále vzpomínám.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!