Zapečená bramborová kaše po bretaňsku recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

3 lžíce sůl
1 kostka máslo
1 hrneček strouhanka
10 ks brambory
0,5 l mléko
grilovací koření
1 kostka bujón
1 miska kyselé zelí
1 balíček sójové kostky
1 balíček mražená zeleninová směs
1 kelímek smetana 12%

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme zapékací mísu. Vytřeme vnitřek máslem a posypeme strouhankou

  2. Připravíme si bramborovou kaši. Cca 10 či více středních brambor ostrouháme, nakrájíme na kostky a dáme do vody vařit. Přidáme lžíci soli. Počkáme, až jsou brambory dobře uvařené/měkké. Dále dáme vařit mléko polotučné, cca 0,5 l. Z uvařených brambor a mléka připravíme kaši. Postupným doléváním mléka vyšleháme kaši. Nakonec přidáme kousek másla a došleháme

  3. Sójové kostky dáme nejdříve samostatně povařit v patřičném množství vody. Přidáme zeleninový bujón a osolíme, též přidáme grilovací koření. Až sójové kostky změknou a nabudou, přidáme (zmraženou) zeleninovou směs a necháme dusit, dokud zelenina pěkně nezměkne

  4. Do připravené mísy pak vrstvíme přibližně takto. Na dno bramborová kaše (průměrně cca 2 cm), dále sójová a zeleninová směs a na ni opět vrstva kaše. Posypeme vymačkaným kyselým zelím a přidáme smetanu (12%)

  5. Vložíme do předehřáté trouby na 180 - 200 °C. Necháme zapéci přibližně 30 minut

  6. Osvědčený způsob konzumace zapečené bramborové kaše po bretaňsku je rovnou ze zapékací mísy, jídlo se pak netrhá a zůstává teplé.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!