Zapečená bramborová kaše po bretaňsku recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 3 lžíce sůl 1 kostka máslo 1 hrneček strouhanka 10 ks brambory 0,5 l mléko grilovací koření 1 kostka bujón 1 miska kyselé zelí 1 balíček sójové kostky 1 balíček mražená zeleninová směs 1 kelímek smetana 12%
Postup Zapečená bramborová kaše po bretaňsku
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme zapékací mísu. Vytřeme vnitřek máslem a posypeme strouhankou
Připravíme si bramborovou kaši. Cca 10 či více středních brambor ostrouháme, nakrájíme na kostky a dáme do vody vařit. Přidáme lžíci soli. Počkáme, až jsou brambory dobře uvařené/měkké. Dále dáme vařit mléko polotučné, cca 0,5 l. Z uvařených brambor a mléka připravíme kaši. Postupným doléváním mléka vyšleháme kaši. Nakonec přidáme kousek másla a došleháme
Sójové kostky dáme nejdříve samostatně povařit v patřičném množství vody. Přidáme zeleninový bujón a osolíme, též přidáme grilovací koření. Až sójové kostky změknou a nabudou, přidáme (zmraženou) zeleninovou směs a necháme dusit, dokud zelenina pěkně nezměkne
Do připravené mísy pak vrstvíme přibližně takto. Na dno bramborová kaše (průměrně cca 2 cm), dále sójová a zeleninová směs a na ni opět vrstva kaše. Posypeme vymačkaným kyselým zelím a přidáme smetanu (12%)
Vložíme do předehřáté trouby na 180 - 200 °C. Necháme zapéci přibližně 30 minut
Osvědčený způsob konzumace zapečené bramborové kaše po bretaňsku je rovnou ze zapékací mísy, jídlo se pak netrhá a zůstává teplé.