Brambory na ruský způsob recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- sůl 40 g máslo 1 kg brambory 1 ks žloutek 2 lžíce kopr 30 g hladká mouka 0.3 l sladká smetana 100 g strouhaný sýr 1 lžíce sekaná petrželová nať
Postup Brambory na ruský způsob recept
Postup přípravy receptu
-
Omyjeme asi kilo brambor, ale neloupeme. Ve slupce je uvaříme a až po vychladnutí oloupeme a nakrájíme na plátky. Nyní vymažeme misku z varného skla, nebo z porcelánu tukem a brambory do ní po celé ploše narovnáme. Můžeme takto navrstvit i dvě vrstvy na sebe. Nakonec brambory osolíme.
Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku. Můžeme použít i hotovou. Jíšku zředímě smetanou a povaříme, až nám vznikne hladký bešamel, do kterého vmícháme žloutek, kopr a sůl.
Touto omáčkou zalijeme navrstvené brambory. Posypeme je jemně nastrouhaným sýrem a petrželovou natí. Nakonec vše pokapeme máslem a vložíme do předehřáté trouby dorůžova zapéct.
Podáváme ihned po vyjmutí z trouby.