Brambory zapečené se slaninou a špenátem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 200 g slanina 5 stroužků česnek olej sůl 2 ks vejce máslo 12 ks brambory 150 g sýr pepř 250 g smetana ke šlehání 300 g čerstvý špenát
Postup Brambory zapečené se slaninou a špenátem
Postup přípravy receptu
-
Asi 12 středně velkých brambor uvaříme ve slupce téměř doměkka. Necháme trochu vychladnout a oloupeme je
Špenát důkladně propereme ve studené vodě, listy zbavíme řapíků a pokrájíme je
Slaninu nakrájíme na malé kostičky, česnek oloupeme a prolisujeme. Sýr nastrouháme
Na malém množství oleje osmahneme slaninu, přidáme prolisovaný česnek, špenát a smažíme, dokud špenát nezvadne. Směs osolíme a opepříme
Zapékací pekáček nebo mísu vymažeme máslem. Brambory rozkrájíme na tenká kolečka a polovinu naskládáme na dno pekáče. Na brambory navrstvíme usmaženou směs špenátu se slaninou. Posypeme nastrouhaným sýrem a překryjeme druhou polovinou nakrájených brambor. Ve smetaně rozkvedláme vejce s trochou soli a vše nalijeme na připravené brambory. Pečeme v předehřáté troubě při 150 °C asi 30 - 40 minut, dokud brambory nezezlátnou
Brambory zapečené se slaninou a špenátem podáváme se salátem z čerstvé zeleniny.