Bratislavské rohlíčky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- na potření 1 ks vejce náplň 1 dl mléko 10 dkg cukr krupice 25 dkg mák 1 špetka citronová kůra na obalení cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr těsto 25 dkg kysaná smetana 40 dkg hladká mouka 25 dkg tuk na pečení podle potřeby dětské piškoty
Postup Bratislavské rohlíčky recept
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme náplň. Mletý mák smícháme s cukrem a zalijeme vařicím mlékem. Pokud je maková náplň moc řídká, zahustíme směs nastrouhanými piškoty. Makovou náplň ochutíme nastrouhanou citronovou kůrou.
Z hladké mouky, tuku na pečení a kysané smetany vytvoříme těsto, které dobře vypracujeme a rozdělíme na 6 bochánků, které přikryjeme folií a dáme nejméně na 2 hodiny do lednice odpočinout.
Z každého bochánku vyválíme kruh, který rozdělíme, například rádýlkem, přes střed na 8 dílů. Na širší stranu dílu lžičkou nanášíme náplň a rolujeme těsto do rohlíčků, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Rohlíčky potíráme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě asi 30 minut při 200 °C. Ještě teplé rohlíčky obalujeme ve směsi cukru moučka s vanilkovým cukrem.
Bratislavské rohlíčky podáváme jako výborné pečivo ke kávě nebo čaji.