Bratislavské rohlíčky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

na potření
1 ks vejce
náplň
1 dl mléko
10 dkg cukr krupice
25 dkg mák
1 špetka citronová kůra
na obalení
cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
těsto
25 dkg kysaná smetana
40 dkg hladká mouka
25 dkg tuk na pečení
podle potřeby
dětské piškoty

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme náplň. Mletý mák smícháme s cukrem a zalijeme vařicím mlékem. Pokud je maková náplň moc řídká, zahustíme směs nastrouhanými piškoty. Makovou náplň ochutíme nastrouhanou citronovou kůrou.

  2. Z hladké mouky, tuku na pečení a kysané smetany vytvoříme těsto, které dobře vypracujeme a rozdělíme na 6 bochánků, které přikryjeme folií a dáme nejméně na 2 hodiny do lednice odpočinout.

  3. Z každého bochánku vyválíme kruh, který rozdělíme, například rádýlkem, přes střed na 8 dílů. Na širší stranu dílu lžičkou nanášíme náplň a rolujeme těsto do rohlíčků, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Rohlíčky potíráme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě asi 30 minut při 200 °C. Ještě teplé rohlíčky obalujeme ve směsi cukru moučka s vanilkovým cukrem.

  4. Bratislavské rohlíčky podáváme jako výborné pečivo ke kávě nebo čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!