Břevnovská vánočka recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- sůl 1 ks vejce 2 ks žloutek 250 ml mléko 100 g tuk 30 g rozinky vanilka 30 g mandle 30 g droždí 100 g cukr písek 25 g sekané mandle 500 g polohrubá mouka
Postup Břevnovská vánočka
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si rozpustíme tuk a žloutky rozšleháme v mléce
Do nádobky v pekárně nalijeme mléko se žloutky, přidáme cukr, sůl, zalijeme rozpuštěným tukem, přisypeme mouku, vanilku a nakonec rozdrobíme droždí
Pekárnu zapneme na program těsto a po zvukovém signálu přidáme rozinky a jemně umleté mandle
Po 1 hodině 50 minutách je těsto hotové. Přendáme je na vál, rozdělíme na devět dílů a upleteme vánočku o třech patrech. Tu přendáme na plech vyložený pečícím papírem a položíme na troubu, kterou si zatím, než vánočka nakyne, předehřejeme na 220°C
Nakynutou břevnovskou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sekanými mandlemi a dáme do trouby
Po 15 minutách vánočku přiklopíme alobalem, zmírníme teplotu na 170 °C a asi 35 minut dopékáme.