Červený samet dort se šlehačkou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 250 g cukr 1 lžička sůl 3 ks vejce 110 g máslo 2 lžíce kakao 240 ml podmáslí 1 lžička soda 1 lžička jablečný ocet 250 g hladká mouka 3 ks ztužovač šlehačky 4 kapky vanilkový extrakt 2 ks červené potravinářské barvivo podle chuti marmeláda ovoce krém 650 ml smetana ke šlehání
Postup Červený samet dort se šlehačkou recept
Postup přípravy receptu
-
Ze všeho nejdříve si připravíme veškeré ingredience na korpus i krém. Dále budeme potřebovat marmeládu a ovoce. Dortovou formu vymažeme a vysypeme hrubou moukou. troubu předehřejeme na 165 °C.
Na těsto smícháme mouku, kakao a sůl. V druhé nádobě smícháme podmáslí s barvivem a dobře rozmícháme. V další nádobě vyšleháme změklé máslo s cukrem. Po částech na střídačku za stálého šlehání přidáváme mouku a podmáslí. V malém hrníčku smícháme ocet a sodu, směs nám vybublá, my ji ihned přidáme do těsta a opatrně vmícháme.
Korpus pečeme na 160 °C zhruba 45 minut. Musíme zohlednit a respektovat vlastní troubu. Po dopečení necháme korpus vychladnout ve formě.
Mezitím si připravíme krém. Smetanu ke šlehání vyšleháme se ztužovačem.
A začneme prokládat. Korpus pomažeme marmeládou, poklademe ovocem a potřeme šlehačkovým krémem. Vše klademe do dortové formy, jinak by červený samet dort nedržel tvar. Poslední vrstvou musí být šlehačka. Marmeládu můžeme zvolit jakoukoliv a ovoce taktéž podle chuti.
Takto připravený červený samet dort se šlehačkou dáme zmrazit do mrazáku přes noc, poté přendáme do lednice.
Červený samet dort se šlehačkou nakrájíme na porce a podáváme.