Vánoční kachna s karamelovým červeným zelím a domácím knedlíkem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 špetka cukr sůl 1 špetka sůl 1 ks vejce 125 ml mléko 1 ks cibule 2 ks jablko 125 ml voda 100 ml voda voda 3000 g kachna 100 g cukr krystal 1 ks bobkový list hladká mouka 400 g polohrubá mouka vinný ocet 10 kuliček celý černý pepř 1 lžička celý kmín celý kmín 10 g čerstvé droždí 600 g kysané červené zelí 3 kuličky celé nové koření 2 kuličky celý jalovec 2 lžíce domácí vepřové sádlo
Postup Vánoční kachna s karamelovým červeným zelím a domácím knedlíkem
Postup přípravy receptu
-
Domácí vykrmenou kachnu dočistíme od peří a chloupků, omyjeme a osušíme. Kachnu dobře nasolíme zevnitř a zvenčí, odložíme na 48 hodin do chladu, aby sůl pronikla skrz naskrz. V den přípravy vyjmeme kachnu z lednice 1 hodinu před pečením a necháme volně aklimatizovat na pokojovou teplotu
Mezitím zbavíme kyselejší jablka jádřince a stopky, omyjeme je a překrojíme na poloviny. Kachnu posypeme zevnitř i zvenčí celým kmínem, kůži propícháme vidličkou, aby se lépe vypékal tuk během pečení. Kachnu vložíme prsy nahoru do suchého pekáčku, břišní dutinu vyplníme jablky, pekáč přikryjeme dalším pekáčem a vložíme péct do trouby vyhřáté na 120 °C. Kachnu pečeme celých 5 hodin přikrytou, nepřeléváme ji výpekem a ani nekontrolujeme zrakem. Po této době pekáč odkryjeme, teplotu zvýšíme na 200 °C a dopékáme pěkné hnědo-červené barvy a do křupava. Kachnu necháme odpočinout asi 30 minut na desce přikryté alobalem, poté ji naporcujeme. Takto připravená vánoční kachna má měkké a šťavnaté masíčko, které se lehce odděluje od kosti, krásně do křupava vypečenou a křupavou kůžičku a velké množství vypečeného tuku, který slijeme do hrnečku
Během pečení si připravíme těsto na knedlíky a připravíme karamelové zelí. V míse promícháme mouku se solí, do jamky v mouce nadrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem krystal, zalijeme částí vlažného mléka smíchaného s vodou a necháme vykynout kvásek - asi 15 minut. Když kvásek vykyne, přidáme vejce se zbylým vlažným mlékem a vypracujeme poloměkké pružné a hladké těsto, které jemně posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu
Než těsto na knedlíky vykyne, připravíme si karamelové zelí. V hlubším hrnci rozehřejeme domácí vepřové sádlo, orestujeme na něm pokrájenou cibuli do sklovita, přidáme cukr krystal a za stálého míchání necháme zkaramelizovat, jantarovo-hnědý karamel podlijeme asi 100 ml studené vody a necháme ho rozpustit. Potom přidáme pokrájené a vodou propláchnuté domácí kysané zelí, které osolíme, přidáme celé nové koření, celý černý pepř, jeden bobkový list, lžičku celého kmínu, promícháme a dusíme na středním plameni nepřikryté na al dente - asi 20 minut. Když zelí změkne, zaprášíme ho hladkou moukou a za stálého míchání opražíme. Hotové zelí ochutnáme a podle potřeby přidáme ocet, aby mělo příjemnou sladkokyselou chuť
Vykynuté těsto dáme na jemně pomoučněnou desku, vytvarujeme 2 knedlíky přibližně stejné velikosti, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teple asi 15 minut ještě kynout. Mezitím přivedeme ve velikém hrnci osolenou vodu do varu, do vroucí vody vložíme vykynuté knedlíky a trochu je nadzvedneme od dna špachtlí, aby ve vodě plavaly. Když voda znovu začne vřít, polopřikryté pokličkou vaříme prudkým varem na silném plameni bez otáčení asi 15 minut. Dáme dolů pokličku, uvařené knedlíky vybereme pomocí špachtle a položíme na desku. Knedlíky ihned propícháme vidličkou, aby se odpařily a ještě teplé je pokrájíme bílou nití na plátky
Na talíře položíme plátky knedlíků, přidáme karamelové červené zelí a porci upečené kachny
Vánoční kachnu s karamelovým červeným zelím a domácím knedlíkem podáváme jako slavnostní hlavní chod.