Chléb z žitného kvásku recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 4x lžičky sůl 3 lžičky kmín 1 l voda 1/2 lžičky mletý koriandr 500 g pšeničná mouka 500 g žitná chlebová mouka 500 g pšeničná chlebová mouka 150 g žitný kvásek
Postup Chléb z žitného kvásku
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si musíme udělat žitný kvásek. Recept na kvásek najdete zde: Kvásek z žitné mouky
Smícháme žitný kvásek, žitnou chlebovou mouku a vodu. Vznikne nám řidší těsto. Uděláme si jej večer a přikryté necháme do rána v teple kynout. (Nechávám jej kynout ve 4-litrové míse a je plná!) Ráno přidáme pšeničnou mouku, pšeničnou chlebovou mouku, sůl, koriandr a kmín. Těsto zaděláme již na vále a necháme asi 3 hodiny kynout. Pak jej rozdělíme na dvě části, z každé vytvarujeme bochník chleba a v ošatce necháme zase asi hodinu kynout
Před vložením chleba si nahřejeme elektrickou troubu na 250-300°C a dáme do ní dva prázdný plechy. Když nám chleby krásně nakynuly a plechy se opravdu hodně rozpálily, tak dáme na ten horní oba chleby a na ten spodní nalijeme hrnek vody. POZOR!- voda se hned změní v páru. Rychle zavřeme dvířka od trouby a necháme půl minuty. (Pomocí páry nám vznikne krásná kůrka na chlebu) Pak spodní plech vyndáme a takto pečeme 5 minut. Poté snížíme teplotu trouby na 200°C. Takto pečeme asi 50 minut
Z této dávky máme dva bochníky chleba o váze cca 1200g
Výroba je sice zdlouhavá, ale chléb z žitného kvásku je krásně vláčný a opravdu dobrý! Nekazí se a je mnohem zdravější než když je vyrobený pouze pomocí kvasnic.