Chleba pečený v hrnci recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
2 lžičky sůl
2 hrnky voda
3 hrnky hladká mouka
1 hrnek polohrubá mouka
2 lžičky drcený kmín
1 lžíce 8% ocet
10 g sušené droždí
2 lžíce otruby
podle potřeby
polohrubá mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Do větší mísy vsypeme polohrubou a hladkou mouku, přidáme otruby, drcený kmín, sušené droždí, sůl, ocet a vodu. Dobře promícháme a přikryté těsto necháme 12 - 18 hodin kynout.

  2. Na více pomoučněný vál vylijeme těsto a pomocí namočené stěrky ho rozetřeme do 2 - 4 cm vysoké placky. Těsto necháme 15 minut odpočinout a potom ho několikrát přeložíme. Třetinu těsta zespodu natáhneme nahoru a vrchní část těsta položíme na něj. Dále zleva doprava a zprava doleva. Pokusíme se vytvarovat kouli a tu dáme do pomoučněné utěrky. Bochánek poprášíme moukou zakryjeme utěrkou a necháme půl hodiny kynout.

  3. Do studené trouby vložíme litinový, titanový nebo silnostěnný kastrol s poklicí, případně lze použít zapékací mísu z varného skla. Zapneme troubu a chléb v hrnci pečeme 30 minut. Následně musíme pracovat velmi rychle. Kastrol vyndáme z trouby ven a pokličku sundáme. Vložíme do něj kolečko pečícího papíru, které jsme si předem vystřihli podle dna kastrolu. Z utěrky sesuneme bochánek do kastrolu, přiklopíme poklicí a vrátíme do trouby na prostřední rošt.

  4. Chleba pečeme zakrytý 30 minut, pak pokličku sundáme a chleba můžeme potřít lehce octem okyselenou a osolenou vodou. Pečeme dalších 20 - 30 minut podle toho, jak propečený chléb máme rádi.

  5. Chleba pečený v hrnci je moc dobrý, skvělá je hlavně kůrka! Vychladlý chleba nakrájíme a podáváme k různým pokrmům. Chléb je dobrý i jen tak namazaný a obložený podle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!