Chřest po staročesku recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 lžíce cukr 2 lžičky sůl 4 l voda 1 kg chřest 4 lžíce citronová šťáva omáčka 2 lžíce máslo 2 dl mléko 1 dl smetana 1 lžička mletý pepř 2 lžíce hladká mouka 1 špetka mletý muškátový oříšek
Postup Chřest po staročesku recept
Postup přípravy receptu
-
Chřest oloupeme, dřevnaté části odkrojíme, řádně opláchneme a rozdělíme na 4 porce, které svážeme nití.
Vodu v hrnci osolíme, přidáme cukr a citronovou šťávu. Vložíme chřest a půl hodiny ho vaříme.
Mezitím si připravíme omáčku. Rozehřejeme máslo, vsypeme mouku a uděláme světlou jíšku. Zalijeme ji mlékem se smetanou, osolíme a okořeníme, zakapeme citronovou šťávou. Zvolna vaříme, až omáčka mírně zhoustne.
Pak vymastíme zapékací mísu máslem, rozložíme vařený chřest, přelijeme ho omáčkou a zapečeme v troubě asi 15 minut. Pokud chceme omáčku vydatnější, můžeme do ní před zapékáním přidat 2 žloutky.
Chřest po staročesku ihned po zapečení podáváme.