Chřest s pošírovaným vejcem recept
Apetit Recepty předkrmySuroviny na recept
- 1 lžíce cukr 1 stroužek česnek sůl 4 ks vejce 2 lžíce máslo 1 lžička ocet bylinky 2 balíčky mozzarella 100 ml olivový olej 3 lžíce citronová šťáva 1/4 lžičky mletá sladká paprika mletý černý pepř 1 balíček bílý chřest 1/4 lžičky prášková horčice
Postup Chřest s pošírovaným vejcem
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme omáčku, kterou necháme nejméně 8 hodin před použitím rozležet. Stroužek česneku oloupeme a rozkrojíme podélně na třetiny. Ve skleničce s uzavíratelným víčkem protřepeme olivový olej s citronovou šťávou, cukrem, paprikou, hořčicí, solí, čerstvě drceným černým pepřem a nakrájenými plátky česneku
Okapaný sýr nakrájíme na silnější plátky. Chřest očistíme od dřevnatých částí, oloupeme a v osolené vodě povaříme asi 3 - 6 minut. Záleží na síle chřestu. Potom chřest zprudka ochladíme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Do většího hrnce nalijeme asi 3 cm vody, kterou ochutíme solí, octem a přivedeme k varu. Do mírně vroucí probublávající vody pozvolna vkládáme rozklepnutá vejce a "táhneme" asi 2 - 3 minuty tak, aby žloutky byly tekuté a bílky tuhé. Takto pošírovaná vejce necháme na ubrousku okapat
Na másle necháme krátce prohřát okapaný chřest, který rozdělíme na talířky, poklademe pošírovaným vejcem, obložíme sýrem a zakapeme omáčkou. Chřest s pošírovaným vejcem ozdobíme řeřichou nebo jinými bylinkami. Pokrm podáváme s pečivem.