Chřest se šunkou a pošírovaným vejcem recept
Apetit Recepty předkrmySuroviny na recept
- sůl 4 ks vejce 1 ks bobkový list 3 lžíce olivový olej 3 lžíce bílý vinný ocet mletý černý pepř 400 g zelený chřest 150 g schwarzwaldská šunka 50 g sýr Gran Padano
Postup Chřest se šunkou a pošírovaným vejcem
Postup přípravy receptu
-
Tenké stonky chřestu očistíme a ulomíme dřevnaté konce, dlouhé asi 3 cm. Nevyhazujeme je a použijeme je později například k přípravě zeleninového vývaru. Stonky svážeme kuchyňským provázkem do svazečků a vložíme do vařící osolené vody na 10 minut
Ihned po uvaření ponoříme chřest do studené vody, aby se zastavil var a zachovala se křehkost a barva zeleniny. Rozdělíme ho do 4 svazečků, každý zabalíme do šunky, přendáme do zapékací mísy a zakapeme olivovým olejem. Vložíme do trouby předehřáté na 190 °C a zapékáme po dobu 15 minut
Mezitím si připravíme ztracená vejce. Do rendlíku dáme 300 ml vody, ocet, lžičku soli a bobkový list. Když voda začne vřít, snížíme teplotu, aby voda jen jemně probublávala ode dna. Pomocí vidličky vytvoříme ve vodě vír a vklepneme do něj vejce. Po 4 minutách bílek na povrchu ztuhne, ale žloutek uvnitř zůstane měkký. Vejce opatrně vyjmeme, rozložíme na zapečený chřest, opepříme a osolíme
Chřest se šunkou a pošírovaným vejcem podáváme jako výborný předkrm
Zdroj: Billa