Chutné hovězí maso se zeleninou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 4 stroužky česnek 1 lžička sůl 1 lžíce máslo 1 ks cibule 1 ks celer 1 ks pórek 2 ks mrkev 2 ks petržel 1 lžíce křen 3 kuličky nové koření 5 kuliček celý pepř 1 kg hovězí maso 1 lžička mletý černý pepř příloha 1 kg brambory na ozdobu 1 miska pažitka
Postup Chutné hovězí maso se zeleninou recept
Postup přípravy receptu
-
Hovězí maso zadní (může být i krk) omyjeme a osolíme a opepříme. Kdo koření nemůže, ochutí si jen vodu, ve které se maso bude vařit. Postavíme si hrnec se studenou vodou, přidáme celý pepř, sůl, nové koření, bobkový list, česnek, celou mrkev a petržel a vložíme maso do hrnce.
Cibuli i se slupkou rozkrojíme na dvě půlky a řezem opečeme na suché pánvi do tmava. Opečenou cibuli přidáme k masu a vývar poté bude mít krásnou zlatou barvu. Hovězí maso vaříme do úplného změknutí. Maso by se mělo rozpadat, vše záleží na stáří a kvalitě masa.
Mezitím si připravíme zeleninu. Mrkev, petržel, celer a pórek očistíme a nakrájíme na jemné nudličky. Můžeme také nastrouhat na hrubém struhadle. Nakrájenou zeleninu lehce osmahneme na lžíci másla (dietáři dusí jen na vodě) a zalijeme trochou vývaru z masa. Dusíme jen pár minut, zelenina se jinak rozvaří.
Uvařené maso opatrně ostrým nožem nakrájíme na plátky, přendáme na teplý talíř. Na maso navrstvíme hotovou zeleninu a zalijeme lehce vývarem z masa. Hotový pokrm dozdobíme čerstvě nastrouhaným křenem.
Chutné hovězí maso se zeleninou podáváme s vařenými brambory ozdobenými nasekanou pažitkou.