Cibulový guláš na pivě recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1/2 dl olej
sůl
3 lžičky majoránka
6 ks cibule
1 lžíce hořčice
1,5 l voda
2 dl voda
2 dl pivo
3 lžíce kečup
4 ks feferonka
250 g hlíva ústřičná
3 lžičky grilovací koření
3 lžičky grilovací koření
5 lžic hrubá mouka
4 lžičky sojová omáčka
1 lžíce mletá sladká paprika
2 ks zeleninový bujon
2 ks zeleninový bujon
1 balení sojové plátky

Postup přípravy receptu

  1. Dáme vařit 1,5 litru vody, do které přidáme 2 zeleninové bujony, 4 lžičky sojové omáčky a 3 lžičky grilovacího koření. Do vařící vody vsypeme sojové plátky a vaříme 20 minut. Poté sejmeme z plamene a uvařené sojové plátky necháme až do zchladnutí v nálevu. Ten pak vylijeme, sojové plátky mírně vymačkáme a nakrájíme na širší proužky. Je možné si takto sojové maso připravit i večer, místo plátků jsou dobré i nudličky

  2. Očistíme si cibuli a hlívu a oboje nakrájíme na silné plátky. Sojové plátky nakrájíme na proužky, ale můžeme je nechat celé. Dlouhé feferonky nakrájíme na jemné proužky

  3. V hrnci zahřejeme olej, přidáme cibuli a chvíli restujeme. Asi po 2 minutách přidáme feferonky, hlívu a rozdrobený bujon, zamícháme, přidáme majoránku a koření. Po dalších 3 minutách zalijeme pivem s trochou vody a dusíme 5 minut. Na závěr cibulový guláš zahustíme hrubou moukou a chuť doladíme kečupem a plnotučnou hořčicí

  4. K cibulovému guláši na pivě se hodí brambory, ale chutná i s pečivem

  5. Poznámka: Pivo se dá použít světlé i tmavé, ale takové, které není hořké. Místo hlívy se do guláše může přidat paprika, mrkev, nebo mrkev s celerem. Cibule jsem použila středně velké, aby kroužky v guláši byly úhledné, v případě malé či velké cibule upravíme počet.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!