Meruňkový páj recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

0,5 špetek sůl
2 ks žloutek
1 lžíce mléko
2 ks bílek
600 g meruňky
100 g cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
250 g hladká mouka
tuk na vymazání
130 g tuk na pečení
mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. V míse smícháme tuk na pečení (nakrájený na kousky), hladkou mouku, cukr, sůl, mléko, žloutky a vypracujeme na hladké těsto. Na talířku přikryjeme těsto fólií a necháme odpočívat 30 minut v chladu. Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou

  2. Z větší části těsta vyválíme na pomoučněném válu kruhový plát a vložíme do formy tak, abychom vytvořili vyvýšené okraje. Na těsto položíme půlky meruněk řezem dolů a posypeme vanilkovým cukrem

  3. Ze zbylého těsta vyválíme opět kruh a položíme na meruňky. Přitisknutím spojíme okraje horní a spodní placky těsta. Vrchní část koláče propícháme vidličkou a potřeme zbylými bílky

  4. Takto připravený meruňkový páj pečeme asi 40 minut v troubě předehřáté na 170 °C

  5. Meruňkový páj podáváme studený jako vynikající dezert.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!