Cibulový jam recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 1 lžička cukr 5 g sůl 10 ks cibule 2 snítky tymián 1 lžíce med 4 dl červené víno voda na podlití
Postup Cibulový jam
Postup přípravy receptu
-
Cibuli nakrájíme na tenčí půlměsíčky a dáme do kastrolu se silným dnem a přidáme cukr, med, sůl a tymián. Nejprve jej rozpálíme na maximum, když začne cibule prskat, podlijeme polovinou červeného vína a necháme odvařit
Stáhneme na minimum a necháme pomalu víno odvařit. Vše by mělo tiše bublat. Až začne cibule syčet, tak se podlije zbylým vínem. Opět necháme odvařovat stejným způsobem, ale pak už podléváme vodou dle potřeby. Vodou je pak třeba podlít alespoň 3x
Až po posledním podlití cibule začne opět prskat, tak přidáme teplotu a za častého míchání svaříme na potřebnou hustotu. K masům může být cibule řidší, do baconburgeru může být hustější. Takto připravený cibulový jam lze i zavařit a uschovat na později. Skladuje se v lednici
Tip: Použít lze žlutou i červenou cibuli, po vínu stejně zčervená. Ze žluté lze udělat i světlejší variantu a podlévat ji bílým vínem.