Čočková polévka se slaninou recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

100 g slanina
slanina
3 - 4 stroužky česnek
1 lžíce olej
sůl
majoránka
1 ks cibule
1,5 - 2 l voda
2 - 3 ks mrkev
200 g čočka
jíška
mletý barevný pepř

Postup přípravy receptu

  1. Čočku přebereme a necháme asi 3 hodiny namočenou ve studené vodě

  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, mrkev oškrábeme a nastrouháme na hrubém struhadle, slaninu nakrájíme na kostičky

  3. Ve větším hrnci rozehřejeme olej, vsypeme cibuli, slaninu a restujeme, dokud cibule nezesklovatí

  4. Přidáme nastrouhanou mrkev, podlijeme trochou vody a krátce podusíme

  5. Z čočky slijeme přebytečnou vodu a přidáme ji do hrnce

  6. Zeleninu zalijeme vodou, osolíme, opepříme a zalijeme asi 1,5 l vody. Za občasného míchání vaříme, dokud není čočka měkká

  7. Po 3 hodinách namáčení stačí čočku vařit asi 30 minut

  8. Když je čočková polévka uvařená, podle potřeby ji zahustíme hotovou jíškou nebo hraškou (bezlepková směs ze zdravé výživy) a už jen krátce provaříme. Nakonec polévku dochutíme rozmačkaným česnekem a rozemnutou majoránkou

  9. Čočkovou polévku podáváme s plátkem opečené slaniny

  10. Připravit si můžeme samozřejmě i vegetariánskou variantu - v postupu jednoduše slaninu vynecháme, polévka je stejně dobrá

  11. jíšku nebo hrašku na zahuštění polévky, 3 - 4 stroužky česneku, 1 lžíce oleje, podle chuti sůl, mletý barevný pepř a majoránku

  12. K dozdobení budeme potřebovat pár plátků slaniny (nemusí být).


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!