Cuketa pod peřinkou ze sýrovo-smetanového těstíčka recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
sůl
2 ks vejce
1 svazeček pažitka
1 ks cuketa
100 g gouda
hladká mouka
1 svazeček čerstvá petrželka
300 g nové brambory
50 g čerstvé máslo
150 ml hustá zakysaná smetana
čerstvě mletý černý pepř
slunečnicový olej na vymazání
strouhanka na zahuštění

Postup přípravy receptu

  1. Mladou cuketu omyjeme, neloupeme, odkrojíme oba konce a pokrájíme na kolečka o tloušťce asi 3 - 4 cm. Česnek očistíme a rozetřeme se solí nožem. Goudu nastrouháme na jemném struhadle. Pažitku omyjeme a pokrájíme na ruličky

  2. Potom připravíme sýrovo-smetanové těstíčko na cuketu. Do misky dáme rozetřený česnek se solí, rozklepnutá vejce, kysanou smetanu, pokrájenou pažitku, větší část nastrouhaného sýra, menší část odložíme na pozdější posypání. Vydatně okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a pořádně rozšleháme. Nebojte se překořenit, přesolit a přečesnekovat, cuketa to potřebuje a snese. Těstíčko ze smetany a sýra zahustíme strouhankou na konzistenci hustého litého těsta

  3. Kolečka cukety položíme do hladké mouky, postupně všechny obalíme z obou stran v mouce. Dno pekáčku potřeme tenkou vrstvou oleje, na který rozložíme v mouce obalené kolečka cukety a zalijeme je připraveným těstíčkem

  4. Vložíme péct do trouby vyhřáté na 200 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem, pečeme dorůžova, což mi trvalo asi 20 minut, vybereme a povrch posypeme zbylým sýrem a ještě zapékáme asi 15 minut. Když se cuketa peče, uvaříme nové brambory, které scedíme a poobracíme ještě horké v rozpuštěném čerstvém másle s posekanou petrželovou natí

  5. Zapečenou cuketu pod sýrovo-smetanovou peřinkou pokrájíme na porce a podáváme s novými bramborami. Pokrm je velmi šťavnatý a chutný, příprava je přitom jednoduchá a rychlá.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!