Cuketová polévka se smetanou recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- cukr 3 - 5 stroužků česnek 2 lžíce olej 1 l voda 3 lžíce mrkev 2 kostky bujón 1 ks velká cibule 2 lžíce kukuřičný škrob 3 hrnky mladá cuketa 2 lžíce kremžská hořčice 250 ml smetana na vaření
Postup Cuketová polévka se smetanou
Postup přípravy receptu
-
Oloupeme velkou cibuli a nakrájíme ji nadrobno. Zeleninu očistíme, cuketu nakrájíme na kostičky a mrkev nahrubo nastrouháme
Cibuli usmažíme dorůžova a přidáme mladou cuketu, nahrubo nastrouhanou mrkev a česnek nakrájený na plátky. Zvolna opékáme za občasného míchání asi 10 minut. Cuketa je dost vodnatá, takže se nebude připalovat. Při ukončení opékání je cuketa poloměkká. Vmícháme 2 vrchovaté lžíce kremžské hořčice a zalijeme 1 litrem vody. Jakmile polévka začne vařit, tak přidáme bujóny a ve 1/4 litru vody rozmíchané 2 vrchovaté lžíce kukuřičného škrobu. Krátce povaříme a zjemníme 250 ml sladké 10 % smetany. Polévka má kyselkavou chuť. Kdo chce, tak si může polévku přisladit 1 - 2 lžičkami cukru
Na přípravu cuketové polévky můžeme použít i mléko. Použitím zakysané smetany musíme polévku více přisladit.