Chutné bramborové knedlíky recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 1 lžička sůl 2 ks vejce 250 ml voda 1 lžíce ocet 8% 1 lžička slunečnicový olej 350 g polohrubá mouka 1 lžička kypřící prášek do pečiva 1 kg moučné brambory varný typ C
Postup Chutné bramborové knedlíky
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme, pokrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Uvařené brambory scedíme, necháme odkapat, dáme do mísy, zasypeme polovinou mouky, ještě teplé rozšťoucháme šťouchadlem a zpracujeme na jednolitou hmotu, ale malé kousky brambor nejsou na závadu
Do zpracované hmoty přidáme vejce, ocet a zpracujeme se zbylou moukou a práškem do pečiva na tuhé a hladké kompaktní těsto. Podle potřeby přidáme ještě tolik mouky, aby těsto drželo pěkně pohromadě a nelepilo se příliš na ruce. Z těsta vytvarujeme 3 - 4 knedlíky podle velikosti hrnce. Do dostatečně velkého hrnce nalijeme osolenou vodu do výšky pařáku na knedlíky, který jemně potřeme olejem, aby se knedlíky nepřilepily
Když voda vře a tvoří se už pára, vložíme knedlíky na pařák, přikryjeme a vaříme v paře asi 15 - 20 minut. Knedlíky můžeme vařit ve vroucí osolené vodě asi 20 minut, ale vařené v páře jsou však mnohem lepší. Uvařené knedlíky vyndáme. Když knedlíky trochu zchladnou, pokrájíme je na plátky o tloušťce asi 1 cm
Bramborové knedlíky podáváme jako velmi chutnou přílohu k pečené kachně se špenátem, nebo různým zeleninovým omáčkám, dušenému zelí a k různým masům na šťávě. Tyto knedlíky jsou krásně nadýchané a uvnitř suché. Znám více receptů, ale tyto knedlíky se mi vždy úžasně vydařily. Recept pochází od Magdalény Hendrychové. Velmi se mi osvědčil, proto přidávám její recept.