Cuketový pekáček s uzeninou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 4 stroužky česnek olej sůl 2 lžíce máslo 4 ks rajčata 500 g brambory 500 ml mléko 2 ks cibule 2 ks cuketa 1 lžíce rajčatový protlak 150 ks gouda 2 lžíce hladká mouka 1 ks zelená paprika mletý černý pepř 400 g měkký salám strouhaný muškátový oříšek 200 ml světlé pivo 10°
Postup Cuketový pekáček s uzeninou
Postup přípravy receptu
-
Oloupané brambory a omyté menší cukety nakrájíme na plátky asi 1,5 cm silné, které osolíme a opepříme a postupně na malém množství oleje z obou stran osmahneme dozlatova. Opečenou zeleninu na ubrousku osušíme a necháme vychladnout. Očistěnou papriku nakrájíme na proužky a rajčata na plátky. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a česnek na plátky. Salám nebo šunku nakrájíme na drobnější kousky
V hlubší pánvi necháme na oleji zesklovatět cibulku s česnekem, pak vmícháme nakrájenou uzeninu (měkký salám nebo šunku) a kousky papriky. Za stálého míchání přidáme rajčatový protlak, vše podlijeme pivem a krátce podusíme
Dno pekáčku vyložíme polovinou brambor, které poklademe cuketou, navršíme uzeninovou směs, pak přidáme nakrájená rajčata a poslední vrstvu tvoří zbývající brambory
Připravíme si bešamel. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem, ochutíme solí a muškátovým oříškem a asi 15 minut povaříme. Ještě do horkého krému vmícháme nastrouhaný sýr a omáčku vlijeme do naplněného pekáčku. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 25 - 30 minut dorůžova
Zapečenou cuketu s bramborem a uzeninou rozdělíme na porce a podáváme s čerstvou zeleninou jako hlavní chod.