Dia koláč s ovocem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 ks vejce
0 kostek máslo
1 lžíce rum
1 hrnek mléko
1 hrnek polohrubá mouka
1 balíček kypřící prášek do pečiva
1 lžička vanilkové aroma
1 hrnek celozrnná pšeničná mouka
0 hrnků diachrom sypký
náplň
3-4 ks jablko
1 kelímek měkký tvaroh
2 lžičky fruktóza

Postup přípravy receptu

  1. Pro odměřování se 1 hrnek rovná 1/4 litru. Zapneme troubu asi na 160 - 180 °C. Jablka oloupeme a vykrájíme. V misce utřeme tvaroh se 2 lžičkami fruktózy, nebo jiným dia sladidlem, které se může tepelně zpracovávat.

  2. Koláčovou formu v průměru asi 29 cm vyložíme na dně pečicím papírem.

  3. V míse smícháme obě mouky, diachrom sypký na pečení a půl kostky pokrájeného másla. Promneme na drobenku, z níž ubereme asi čtvrtlitrový hrnek. Ten nakonec použijeme na povrch jako drobenku.

  4. Do drobenky v míse přidáme kypřící prášek, celé vejce, hrnek studeného mléka s lžičkou tekutého vanilkového aroma (kupuji ho v drogérii). Přidáme lžíci rumu a vše vařečkou dobře promícháme. Je-li těsto hodně řídké, přidáme 1 - 2 lžíce polohrubé mouky, aby jeho hustota byla asi jako na běžnou třenou bábovku.

  5. Těsto nalijeme do formy, lžičkou poklademe ochuceným tvarohem a mezi něj narovnáme pokrájená jablka. Podle možností je možno použít i jiné ovoce, výborné jsou i švestky, mirabelky nebo ostružiny a borůvky. Nakonec povrch dia koláče posypeme drobenkou odebranou do hrnku a dáme do vyhřáté trouby zvolna péct. V mé troubě se koláč peče asi 45 minut.

  6. Dia koláč s ovocem po vychladnutí nakrájíme a můžeme podávat. Koláč je sladký, není téměř znát, že je DIA.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!