Dia koláč s ovocem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 ks vejce 0 kostek máslo 1 lžíce rum 1 hrnek mléko 1 hrnek polohrubá mouka 1 balíček kypřící prášek do pečiva 1 lžička vanilkové aroma 1 hrnek celozrnná pšeničná mouka 0 hrnků diachrom sypký náplň 3-4 ks jablko 1 kelímek měkký tvaroh 2 lžičky fruktóza
Postup Dia koláč s ovocem recept
Postup přípravy receptu
-
Pro odměřování se 1 hrnek rovná 1/4 litru. Zapneme troubu asi na 160 - 180 °C. Jablka oloupeme a vykrájíme. V misce utřeme tvaroh se 2 lžičkami fruktózy, nebo jiným dia sladidlem, které se může tepelně zpracovávat.
Koláčovou formu v průměru asi 29 cm vyložíme na dně pečicím papírem.
V míse smícháme obě mouky, diachrom sypký na pečení a půl kostky pokrájeného másla. Promneme na drobenku, z níž ubereme asi čtvrtlitrový hrnek. Ten nakonec použijeme na povrch jako drobenku.
Do drobenky v míse přidáme kypřící prášek, celé vejce, hrnek studeného mléka s lžičkou tekutého vanilkového aroma (kupuji ho v drogérii). Přidáme lžíci rumu a vše vařečkou dobře promícháme. Je-li těsto hodně řídké, přidáme 1 - 2 lžíce polohrubé mouky, aby jeho hustota byla asi jako na běžnou třenou bábovku.
Těsto nalijeme do formy, lžičkou poklademe ochuceným tvarohem a mezi něj narovnáme pokrájená jablka. Podle možností je možno použít i jiné ovoce, výborné jsou i švestky, mirabelky nebo ostružiny a borůvky. Nakonec povrch dia koláče posypeme drobenkou odebranou do hrnku a dáme do vyhřáté trouby zvolna péct. V mé troubě se koláč peče asi 45 minut.
Dia koláč s ovocem po vychladnutí nakrájíme a můžeme podávat. Koláč je sladký, není téměř znát, že je DIA.