Domácí buchtičky se šodó recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 50 g máslo máslo 2 ks žloutek 1 l mléko 2 dl mléko 100 g cukr krupice cukr krupice 0,5 kg polohrubá mouka 30 g čerstvé droždí 2 balíčky vanilkový pudinkový prášek
Postup Domácí buchtičky se šodó
Postup přípravy receptu
-
Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné. Tři lžíce vlažného mléka smícháme s rozdrobeným droždím, lžičkou cukru a lžičkou mouky a necháme vzejít kvásek
Do mísy si prosejeme mouku a smícháme ji s cukrem, přidáme rozpuštěné máslo a žloutky rozšlehané se zbylým mlékem a špetkou soli. Nakonec přijde kvásek. Těsto na kynuté buchtičky propracujeme a necháme kynout cca 50 minut na teplém místě. Těsto na buchty nezapomeneme poprášit moukou a přikrýt utěrkou
Vykynuté těsto rozválíme na vále, vytvoříme rolku a nakrájíme ji na kousky. Nakrájené buchtičky klademe na máslem vymazaný plech či pekáček a mašlovačkou je potíráme po stranách a vždy připlácneme k sobě. Na plechu necháme buchtičky ještě cca 10 minut kynout
Buchtičky pečeme v předehřáté troubě cca na 160 - 180 °C dozlatova. Ještě horké je od sebe oddělíme a dáme do mísy
Omáčku (šodó) připravíme tak, že ve studeném mléce rozmícháme pudink a metličkou prošleháme, nezapomeneme přidat cukr. Prohřejeme a metličkou mícháme do zhoustnutí
Buchtičky rozdělíme na nahřáté talíře, polijeme podle libosti šodó a ihned podáváme jako sladký hlavní chod, který dobře zasytí.