Domácí chléb s klíčky recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- cukr sůl 2 lžíce ocet kmín 400 ml voda 200 g hladká mouka 200 g polohrubá mouka 5 g sušené droždí 300 g žitná mouka 50 g pšeničné klíčky
Postup Domácí chléb s klíčky
Postup přípravy receptu
-
Pokud používáme domácí pekárnu, dáváme suroviny v tomto pořadí
Vlažná voda, ocet, mouky, klíčky, sůl, cukr, kmín, droždí. Vložíme do pekárny a zvolíme program, který nám udělá buď celý chléb (program pro celozrnný chléb, jelikož máme žitnou mouku), nebo pokud budeme péct chléb v troubě, tak pouze program pro uhnětení těsta
Pokud budeme těsto zpracovávat ručně, tak je postup následovný
Smícháme si mouky a klíčky, připravíme si kvásek a vše i s ostatními surovinami zpracujeme. Těsto dáme na teplé místo vykynout na 40 minut a poté prohněteme. Chléb vypracujeme do požadovaného tvaru a dáme na pomoučněný plech ještě na 25 minut vykynout
Troubu si předehřejeme na 200 °C a před vložení do trouby potřeme vodou
Domácí chléb s klíčky pečeme 30 minut. Potom vypneme a necháme dojít 15 minut
Domácí chléb s klíčky vyndáme z trouby a potřeme znovu vodou, aby nám kůrka změkla. Necháme pořádně vychladnout a teprve potom můžeme krájet.