Domácí chléb s krajícem chleba recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 2,5 lžičky sůl 2 lžičky kmín 5 ks fenykl 1 kostka droždí 1 špetka cukr moučka kvásek 1 kg hladká mouka 100 ml vlažná voda 0,5 l vlažná voda 200 g hladká mouka na vysypání 2 ks krajíc suchého chleba 150 ml osolená vlažná voda
Postup Domácí chléb s krajícem chleba
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme kvásek: do vlažné vody přidáme nastrouhaný suchý chléb a rozdrobíme kvasnice, zamícháme do něj špetku cukru a necháme pracovat cca 5-10 minut, dokud kvasnice nevyplavou nahoru
Mezitím si přichystáme na dva plechy pečicí papír, který důkladně posypeme moukou. Do hnětací mísy připravíme prosátou mouku, sůl, kmín a fenykl a promícháme. Po vzejití přilijeme do suché směsi kvásek spolu s trochou vlažné vody a důkladně hněteme. Postupně přidáváme další vodu, až je těsto hladké, hutné, ale neteče
Z hotového těsta vytvoříme 2 bochníky a položíme je na pomoučené plechy. Nahoře bochníky ještě můžeme posypat kmínem a necháme přibližně hodinu vykynout. Alternativně můžeme těsto tvarovat jako dalamánky - pečící doba se tak zkrátí
Rozehřejeme troubu do horka, vykynuté bochníky chleba před pečením potřeme osolenou vodou a vložíme do trouby. Po prvních deseti minutách troubu ztlumíme a chléb necháme zvolna dopékat, během čehož ještě chléb potřeme vodou několikrát.