Domácí halušky s uzenou slaninou a houbami recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 lžička sůl 1 lžička sůl 1 špetka sůl 1 ks vejce 1 ks cibule 1 lžíce slunečnicový olej 500 g polohrubá mouka 5 l vroucí voda 350 ml studená voda 250 g čerstvé žampiony 0,5 lžiček čerstvě mletý černý pepř 200 g domácí masitá uzená slanina
Postup Domácí halušky s uzenou slaninou a houbami
Postup přípravy receptu
-
Do mísy dáme polohrubou mouku a sůl, promícháme a rozklepneme jedno domácí vejce, přidáme tolik studené vody, aby vzniklo hustější lité těsto na halušky. Zlehka všechno společně promícháme, ale nevypracováváme, aby se těsto netahalo. Těsto necháme asi 20 minut odpočinout. Postavíme vodu na vaření halušek a osolíme
Mezitím pokrájíme očištěnou cibuli na kostky. Také domácí uzenou slaninu a oloupané čerstvé žampiony nakrájíme na malé kostky. Můžeme použít jakékoliv čerstvé houby, které máme rádi. Na oleji rozškvaříme kostky slaniny, přidáme cibuli, orestujeme dosklovita, přidáme kostky žampionů a zprudka opečeme do odpaření veškeré tekutiny. Na závěr směs osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem
Do vroucí osolené vody dáme uvařit halušky. Když halušky vyplavou na povrch, jsou uvařené. Uvařené halušky scedíme, ale neproplachujeme studenou vodou, aby si halušky zachovaly svou dobrou chuť. Halušky necháme dobře odkapat na cedníku od vody a dáme je do jenské mísy, aby zůstaly horké. Halušky promícháme se lžící oleje, aby se neslepily
Připravenou slaninovo-houbovou směs prohřejeme, na talíře rozdělíme horké halušky a posypeme směsí slaniny a hub. Kdo chce, může ještě posypat strouhaným tvrdým sýrem a zelenými natěmi podle vlastního výběru
Domácí halušky s uzenou slaninou a houbami podáváme horké jako samostatné jídlo s hlávkovým salátem. Vhodnou přílohou je i domácí čalamáda nebo kyselá kapusta. Domácí vlastnoručně připravené halušky chutnají vždy nejlépe. Jedná se o velmi syté a chutné jídlo krásně voňavé po houbách a uzené slanině, které je navíc rychle hotové, přitom zasytí a zahřeje.