Domácí houstičky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 0.3 l olej 1 hrst sůl 1 kostka droždí 1 kg hladká mouka hrubá sůl celý kmín podle potřeby cukr teplá voda na potření 1 ks vejce
Postup Domácí houstičky recept
Postup přípravy receptu
-
Do mísy dáme mouku promíchanou se solí. Utvoříme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, trošku ho pocukrujeme a zalijeme teplou vodou. Jakmile droždí vzejde, nalijeme olej a teplou vodu. Zpracujeme v tuhé těsto. Nejlépe rukou. Těsto proděláváme tak dlouho, dokud se nám nelepí na ruku. Potom posypeme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme tak asi hodinu a půl kynout.
Vykynuté těsto ještě jednou prohněteme. Pak odebereme tři přibližně stejně velké kousky těsta, vyválíme válečky a zapleteme do copánku. Dáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě chvilku vykynout.
Houstičky potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme hrubou solí a kmínem. Lze posypat nemletým mákem nebo třeba sezamovým semínkem. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme na 180 °C dozlatova.