Domácí hovězí vývar bez umělých dochucovadel recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 0 ks celer 2 ks mrkev 1 ks petržel 4 kuličky nové koření 6 kuliček celý barevný pepř 500 g hovězí zadní maso podle chuti sůl libeček mletý černý pepř játrová zavářka hladká petrželka podle potřeby voda polévkové nudle
Postup Domácí hovězí vývar bez umělých dochucovadel recept
Postup přípravy receptu
-
Pod vlažnou vodou omyjeme hovězí maso a případně očistíme šlachy, blány apod. Maso vložíme do hrnce s vlažnou vodou. Přidáme nové koření a celý pepř. Vaříme asi 1 hodinu, pokud děláme z většího kusu masa, vaříme déle. Je nutné průběžně sundavat z polévky škraloup, jinak bude polévka ve výsledku kalná. A také dolévat vodu, aby se všechna nevyvařila. Ideálně vaříme na menší stupeň pod pokličkou.
Během pomalého vaření si oloupeme a nakrájíme mrkev, petržel a celer. Vedle v hrnci si uvaříme nudličky, které mohou být kupované nebo domácí - na domácí nudle najdete recept v mé kuchařce. Nudličky nikdy nevaříme v polévce, vždy zvlášť.
Během pomalého vaření si také můžeme udělat domácí játrovou zavářku. Z vody si vyndáme maso, dolijeme trochu vody a přidáme zeleninu, poté začneme dělat knedlíčky. Knedlíčky lze dělat v ruce, případně je můžeme dělat pomocí lžičky, ruce i lžičku si namáčíme do vlažné vody, aby se nám nelepila zavářka.
Než bude vše hotové, tak si ukrojíme z masa jeden plátek a ten pokrájíme do polévky. Když všechny knedlíčky vyplavou a zelenina je měkká, přidáme na dochucení petržel (raději používám hladkou) a libeček. Nakonec domácí hovězí vývar dochutíme podle chuti solí a mletým pepřem. Zbylé maso se nám perfektně hodí k rajské, koprové, houbové a jiné výborné omáčce.
Domácí hovězí vývar bez umělých dochucovadel podáváme s chlebem nebo pečivem.
Videorecept na nejlepší burger zde