Domácí paštika v anglické slanině recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

5 stroužků česnek
sůl
2 ks vejce
tymián
4 lžíce brandy
1 list bobkový list
olivový olej
4 lžíce portské víno
1/2 lžičky mleté nové koření
3 lžíce strouhaná houska
800 g mleté vepřové maso
1 lžička mletý černý pepř
3 lžíce nasekaná zelená petrželka
100 g kuřecí játra
300 g plátková anglická slanina
3 ks velká bílá cibule

Postup přípravy receptu

  1. Den předem namočená játra v mléce, vyjmeme a rozmixujeme

  2. Česnek sloupneme a prolisujeme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky. Petrželku omyjeme a usekáme

  3. Na pánvi rozpálíme olivový olej, vložíme cibulku. Když cibule zpění, zalijeme ji brandy a portským vínem. Mícháme tak dlouho, dokud se šťáva neodpaří a potom pánev odstavíme

  4. Masová směs. Mleté vepřové maso ochutíme solí, mletým novým kořením a pepřem. Přidáme usekanou petrželovou nať, rozmixovaná kuřecí játra, podušenou cibuli, česnek, vejce a strouhanku. Vše zpracujeme rukama a necháme odležet v chladu

  5. Podlouhlou formu na pečení chleba poklademe plátky anglické slaniny tak, aby všechny stěny byly pokryté. Nyní vtlačíme co nejpevněji připravenou masovou směs. Tu opět pokryjeme slaninou, ochutíme tymiánem a poklademe bobkovým listem. Nyní formu důkladně zakryjeme alobalem. Nejvhodnější na toto pečení je samozřejmě "terina" s pokličkou

  6. Formu s masovou náplní vložíme do většího a hlubšího pekáče s vodou tak, aby hladina vody dosahovala do půlky formy s masem. Nyní vše vložíme do trouby a pečeme při 160 °C asi 90 - 100 minut.

  7. Upečené maso stlačíme za pomoci úzkého prkénka nebo jiného předmětu obaleného v alobalu tak, aby vytekl přebytečný omastek. Prkénko zatížíme třeba konzervami a necháme asi hodinu lisovat. Potom vychladlou formu s upečeným masem vložíme na dva dny do lednice

  8. Po této době se prolnou všechny chutě a vůně. Domácí paštiku v anglické slanině vyklopíme na tác (prkénko) a krájíme na plátky

  9. Domácí paštiku v anglické slanině podáváme s nakládanými cibulkami, feferonkami nebo okurkami a čerstvým křupavým chlebem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!