Domácí paštika v anglické slanině recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 5 stroužků česnek sůl 2 ks vejce tymián 4 lžíce brandy 1 list bobkový list olivový olej 4 lžíce portské víno 1/2 lžičky mleté nové koření 3 lžíce strouhaná houska 800 g mleté vepřové maso 1 lžička mletý černý pepř 3 lžíce nasekaná zelená petrželka 100 g kuřecí játra 300 g plátková anglická slanina 3 ks velká bílá cibule
Postup Domácí paštika v anglické slanině
Postup přípravy receptu
-
Den předem namočená játra v mléce, vyjmeme a rozmixujeme
Česnek sloupneme a prolisujeme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky. Petrželku omyjeme a usekáme
Na pánvi rozpálíme olivový olej, vložíme cibulku. Když cibule zpění, zalijeme ji brandy a portským vínem. Mícháme tak dlouho, dokud se šťáva neodpaří a potom pánev odstavíme
Masová směs. Mleté vepřové maso ochutíme solí, mletým novým kořením a pepřem. Přidáme usekanou petrželovou nať, rozmixovaná kuřecí játra, podušenou cibuli, česnek, vejce a strouhanku. Vše zpracujeme rukama a necháme odležet v chladu
Podlouhlou formu na pečení chleba poklademe plátky anglické slaniny tak, aby všechny stěny byly pokryté. Nyní vtlačíme co nejpevněji připravenou masovou směs. Tu opět pokryjeme slaninou, ochutíme tymiánem a poklademe bobkovým listem. Nyní formu důkladně zakryjeme alobalem. Nejvhodnější na toto pečení je samozřejmě "terina" s pokličkou
Formu s masovou náplní vložíme do většího a hlubšího pekáče s vodou tak, aby hladina vody dosahovala do půlky formy s masem. Nyní vše vložíme do trouby a pečeme při 160 °C asi 90 - 100 minut.
Upečené maso stlačíme za pomoci úzkého prkénka nebo jiného předmětu obaleného v alobalu tak, aby vytekl přebytečný omastek. Prkénko zatížíme třeba konzervami a necháme asi hodinu lisovat. Potom vychladlou formu s upečeným masem vložíme na dva dny do lednice
Po této době se prolnou všechny chutě a vůně. Domácí paštiku v anglické slanině vyklopíme na tác (prkénko) a krájíme na plátky
Domácí paštiku v anglické slanině podáváme s nakládanými cibulkami, feferonkami nebo okurkami a čerstvým křupavým chlebem.