Domácí pivní rohlíky recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

2 lžičky sůl
1 ks žloutek
mléko
1 ks bílek
1 lžička cukr krystal
4 lžíce slunečnicový olej
1 lžíce slunečnicový olej
190 g polohrubá mouka
100 ml vlažné mléko
250 ml světlé pivo
160 g celozrnná pšeničná mouka
21 g čerstvé droždí
230 g pšeničná chlebová mouka
1 lžička sladenka

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dáme odvážené mouky, promícháme, do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme ho cukrem, zalijeme polovinou vlažného mléka a necháme vykynout kvásek - asi 15 minut

  2. V misce smícháme pivo, sladenku a zbytek mléka. Směs přidáme k mouce a kvásku, všechno spolu trochu prohněteme rukama, aby se to spojilo celé do hmoty a mouka nasákla tekutinou. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočívat

  3. Na hrubo prohnětené těsto přeložíme do mísy robota, přidáme sůl, vaječný žloutek, olej a mísíme na stupni rychlosti č. 1 deset minut, potom ještě pět minut na stupni č. 2, dokud nedostaneme jemné těsto. Těsto na povrchu posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu

  4. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněnou desku, vytvarujeme válec a rozdělíme ho na 12 častí, z kterých uděláme bochníčky. Každý bochníček rozválíme do oválu o tloušťce asi 1 mm tak, že jeden konec oválu ponecháme silnější ve tvaru valečku, od této strany s válečkem ovál těsta stočíme do rohlíku, který dlaněmi rozválíme ještě do potřebné délky a oba konce ohneme dolů a trošku k sebe, čímž vznikne hotový rohlík

  5. Rohlíky přeneseme na plech a povrch potřeme olejem. Plech s rohlíky vložíme do trouby vyhřáté na 40 až 50 °C, kde je necháme asi 20 minut kynout, více ne, aby nepřekynuly. Vybereme z trouby a potřeme je bílkem rozšlehaným s lžící studeného mléka. Kdo chce, může rohlíky posypat hrubozrnnou solí, celým kmínem, případně různými semínky podle vlastní chuti, můžeme je nechat ale i hladké a neposypané

  6. Na spodek trouby dáme hrneček s horkou vodou, rohlíky vložíme do trouby vyhřáté na 210 °C na funkci horní a dolní ohřev a pečeme je 10 minut, potom přepneme funkci na horkovzduch a dopečeme do křupava a pěkné zlato-žluté barvy

  7. Upečené domácí pivní rohlíky vybereme, potřeme studenou vodou a necháme vychladnout na mřížce. Pokud je budeme konzumovat i druhý den, rohlíky potřeme studenou vodou, vložíme je na 5 až 6 minut do vyhřáté trouby a budou čerstvé jako po upečení

  8. Domácí pivní rohlíky mají křupavou chutnou kůrku na povrchu a uvnitř nadýchanou a vláčnou měkkou střídku. Rohlíky jsou výbornou přílohou k různým salátům, ale i k různým sytým polévkám a gulášům. Chutnají i samostatné jen natřené čerstvým máslem. Můžeme je však obložit šunkou, salámem, uzeninou, různou zeleninou, natřít paštikou anebo různými pomazánkami. Z nápojů se nejvíce hodí podávat k rohlíkům dobře vychlazené orosené pivo.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!