Domácí pivní rohlíky recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 2 lžičky sůl 1 ks žloutek mléko 1 ks bílek 1 lžička cukr krystal 4 lžíce slunečnicový olej 1 lžíce slunečnicový olej 190 g polohrubá mouka 100 ml vlažné mléko 250 ml světlé pivo 160 g celozrnná pšeničná mouka 21 g čerstvé droždí 230 g pšeničná chlebová mouka 1 lžička sladenka
Postup Domácí pivní rohlíky
Postup přípravy receptu
-
Do mísy dáme odvážené mouky, promícháme, do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme ho cukrem, zalijeme polovinou vlažného mléka a necháme vykynout kvásek - asi 15 minut
V misce smícháme pivo, sladenku a zbytek mléka. Směs přidáme k mouce a kvásku, všechno spolu trochu prohněteme rukama, aby se to spojilo celé do hmoty a mouka nasákla tekutinou. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočívat
Na hrubo prohnětené těsto přeložíme do mísy robota, přidáme sůl, vaječný žloutek, olej a mísíme na stupni rychlosti č. 1 deset minut, potom ještě pět minut na stupni č. 2, dokud nedostaneme jemné těsto. Těsto na povrchu posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněnou desku, vytvarujeme válec a rozdělíme ho na 12 častí, z kterých uděláme bochníčky. Každý bochníček rozválíme do oválu o tloušťce asi 1 mm tak, že jeden konec oválu ponecháme silnější ve tvaru valečku, od této strany s válečkem ovál těsta stočíme do rohlíku, který dlaněmi rozválíme ještě do potřebné délky a oba konce ohneme dolů a trošku k sebe, čímž vznikne hotový rohlík
Rohlíky přeneseme na plech a povrch potřeme olejem. Plech s rohlíky vložíme do trouby vyhřáté na 40 až 50 °C, kde je necháme asi 20 minut kynout, více ne, aby nepřekynuly. Vybereme z trouby a potřeme je bílkem rozšlehaným s lžící studeného mléka. Kdo chce, může rohlíky posypat hrubozrnnou solí, celým kmínem, případně různými semínky podle vlastní chuti, můžeme je nechat ale i hladké a neposypané
Na spodek trouby dáme hrneček s horkou vodou, rohlíky vložíme do trouby vyhřáté na 210 °C na funkci horní a dolní ohřev a pečeme je 10 minut, potom přepneme funkci na horkovzduch a dopečeme do křupava a pěkné zlato-žluté barvy
Upečené domácí pivní rohlíky vybereme, potřeme studenou vodou a necháme vychladnout na mřížce. Pokud je budeme konzumovat i druhý den, rohlíky potřeme studenou vodou, vložíme je na 5 až 6 minut do vyhřáté trouby a budou čerstvé jako po upečení
Domácí pivní rohlíky mají křupavou chutnou kůrku na povrchu a uvnitř nadýchanou a vláčnou měkkou střídku. Rohlíky jsou výbornou přílohou k různým salátům, ale i k různým sytým polévkám a gulášům. Chutnají i samostatné jen natřené čerstvým máslem. Můžeme je však obložit šunkou, salámem, uzeninou, různou zeleninou, natřít paštikou anebo různými pomazánkami. Z nápojů se nejvíce hodí podávat k rohlíkům dobře vychlazené orosené pivo.