Domácí rybízové víno recept
Apetit Recepty nápojePostup Domácí rybízové víno
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si 15 l demižon, který vymyjeme, dále bude třeba tzv. bulkátko, špunt a trochu plastelíny
Rybíz otrháme od zelených stonků a kuličky si naměříme tak, abychom měli 2 - 3 litry rybízu (lépe více). Ty vsypeme do demižonu
Svaříme vodu s cukrem. Na 10 l vody přijdou 2 kg cukru. Připravíme si potřebné množství v tomto poměru. Vodu necháme zcela vychladnout
Rybíz zalijeme vodou ne až po okraj, musíme nechat místo pro kvašení. Zašpuntujeme, umístíme bulkátko, do kterého nalijeme vodu a okraje pevně utěsníme plastelínou. Umístíme do temna (ideální je sklep) a už jen necháme pracovat. Víno je hotové zhruba za 2 - 3 měsíce. Během této doby hlídáme, abychom vždy v bulkátku měli vodu
Hotové domácí rybízové víno pak už jen pomocí gumové hadičky stáčíme
Tento recept je sice jednoduchý, ale nemusíte si při něm lámat hlavu s přípravou ovocné šťávy, odkalováním, apod.