Domácí zdravý chléb recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 1 lžička cukr 2 lžíce olej 2 lžičky sůl sůl 600 ml voda voda 1 balíček droždí 1 hrnek hladká mouka 1 hrnek polohrubá mouka 2 lžičky mletý kmín 1 hrnek celozrnná mouka 1 hrnek špaldová mouka
Postup Domácí zdravý chléb
Postup přípravy receptu
-
Droždí rozdrolíme ve vlažné vodě a přidáme lžičku cukru, necháme vzejít kvásek. Do kvásku přidáme zbytek vlažné vody a olej. Všechnu mouku promícháme, přidáme sůl, kmín a kvásek. Umícháme těsto, které necháme asi 2 hodiny kynout
Z vykynutého těsta utvoříme 2 bochánky, je-li těsto řidší, přidáme víc mouky,
Chlebové bochánky dáme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme a necháme 20 minut kynout. Dáme do trouby vyhřáté na 200 °C. Asi po 15 minutách přikryjeme alobalem a potíráme vodou s trochou soli. Domácí zdravý chléb pečeme asi 30 - 40 minut, potom ještě necháme dopéct bez alobalu na zlatou kůrku
Domácí zdravý chléb nakrájíme a podáváme podle chuti.