Dort jako z cukrárny recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 0,5 dl olej 4 ks vejce 4 lžíce kakao 200 g čokoláda na vaření 4 lžíce cukr moučka 200 g bílá čokoláda 4 lžíce polohrubá mouka tuk na vymazání 400 ml smetana ke šlehání 1/2 balíčku kypřící prášek do pečiva malinová marmeláda mouka nebo strouhanka na vysypání rum nebo ovocná šťáva
Postup Dort jako z cukrárny
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme korpus a ten necháme půl dne odstát a vychladnout. Poté si připravíme krémy a dort ozdobíme
Malý korpus připravíme z piškotového těsta. Žloutky umixujeme se 4 lžícemi moučkového cukru, čím déle mixujeme, tím bude těsto nadýchanější. Poté přidáme 4 lžíce polohrubé mouky smíchané s polovinou sáčku kypřícího prášku. Nejlépe mouku před zpracováním prosejeme. Do těsta přidáme ještě olej a 3 lžíce mléka. Na závěr přidáme kakao a opět zlehka umixujeme. Poslední do těsta přijde sníh vyšlehaný bílků, zlehka jej do těsta vmícháme. Přidáváme po lžičkách a těsto už nemixujeme
Dortovou formu si připravíme předem, aby těsto nestálo. Vymažeme tukem, případně sádlem a vysypeme strouhankou či hrubou moukou. Do formy vlijeme těsto a korpus dáme péct do předem mírně vyhřáté trouby na 20 minut. Pečeme na 150 °C. Po 20 minutách teplotu zvýšíme na 180 - 200 °C a dopékáme cca 20 - 30 minut
Vychladlý korpus vyndáme z formy a rozkrojíme. Pláty pokapeme rumem či ovocnou šťávou. Každý plát potřeme (nejlépe malinovou) marmeládou
Připravíme si krém. Čokoládu na vaření (případně bílou) nastrouháme nebo rozpustíme ve vodní lázni. Do této hmoty přilijeme zahřátou smetanu, při zahřívání dáváme pozor, smetana nesmí vařit!. Vzniklou krém dobře promícháme a necháme zcela vychladnout. Po vychlazení mixujeme do tuhé konzistence. Krém můžeme dělat ve větším množství vždy v poměru 1:1 (100 g čokolády na 100 ml smetany ke šlehání)
Vyšlehaný krém natřeme na pláty těsta potřené marmeládou a přilepíme k sobě
Dort můžeme ozdobit světlým a tmavým krémem, tj. z bílé a tmavé čokolády. Efektní jsou ještě ozdoby z marcipánu. Dort jako z cukrárny necháme vychladit v lednici a můžeme podávat! Skvělé je, že dort není z kalorického máslového krému a chutná opravdu božsky!