Dort s kávovou šlehačkou recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
8 ks vejce
100 g máslo
6-8 lžic koňak
250 g cukr moučka
50 g cukr moučka
150 g hladká mouka
tuk na vymazání
750 ml smetana ke šlehání
mandlové lupínky
hrubá mouka na vysypání
3 lžíce instantní káva
kávová zrnka

Postup přípravy receptu

  1. Máslo rozpustíme a necháme vychladnout. Vejce, cukr a sůl šleháme v horké vodní lázni do zhoustnutí. Pak přendáme do studené vodní lázně a mícháme do vychladnutí. Pak vmícháme mouku a nakonec rozpuštěné máslo

  2. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy (26cm) a pečeme zhruba 35 - 45 minut v předehřáté troubě (200 °C) na 175 °C. Upečený korpus necháme vychladnout a poté vyklopíme

  3. Korpus rozřízneme a pokapeme koňakem. Ze smetany, cukru a kávy vyšleháme tuhou šlehačku. Třetinu šlehačky si oddělíme na ozdobu

  4. Kávovou šlehačku rozetřeme na spodní korpus a přiklopíme vrchní díl. Dort potřeme šlehačkou i po stranách a povrch můžeme ozdobit šlehačkovými hvězdičkami, zrníčky kávy nebo praženými mandlovými lupínky

  5. Dort na fotografii zdobil pro tatínka můj šestiletý syn.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!