Dort s krémem a vůní griotky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 špetka sůl 6 ks vejce 250 g máslo 2 g prášek do pečiva 100 g cukr moučka 250 g hladká mouka 100 g bílá čokoláda 50 g mléčná čokoláda krém 4 ks vejce 150 g cukr moučka 500 g mascarpone 6 lžic griotka na ozdobu 1 hrnek smetana 1 lžíce vanilka 80 g pistácie 200 g marcipánová srdíčka podle potřeby tuk na vymazání mouka na vysypání náplň 720 ml třešňový kompot 150 g třešňové želé
Postup Dort s krémem a vůní griotky recept
Postup přípravy receptu
-
Bílou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Bílou rozpuštěnou čokoládu promícháme s nastrouhanou mléčnou nebo kvalitní hořkou čokoládou.
Měkké máslo utřeme se solí a cukrem. Cukr musí být dobře rozetřený. Při šlehání přidáváme žloutky postupně po jednom a šleháme do nadýchané pěny, alespoň 10 minut. Přidáme promíchané čokolády a prosetou mouku s práškem do pečiva. Nakonec nejlépe ručně jemně přimícháme sníh z našlehaných bílků.
Elektrickou troubu zapneme na 180 °C. Těsto uhladíme do tukem vymazané a moukou vysypané formy a pečeme dozlatova.
Krém připravíme z mascarpone, který vyšleháme s griotkou, cukrem a čerstvými žloutky. Krém vznikne pěkně hladký. Třešňové želé připravíme podle návodu na obale. Třešně z kompotu necháme odkapat.
Vychladlý upečený korpus rozřízneme na 3 díly. První díl korpusu potřeme třešňovým želé a na želé upravíme třešně. Na třešně naneseme část krému. První korpus uzavřeme druhým dílem korpusu a jemně přitiskneme. Na druhý přitisknutý korpus potřeme opět želé a naneseme druhou část krému. Naposledy uzavřeme třetím dílem korpusu.
Na výzdobu vyšleháme smetanu s vanilkou a dort ozdobíme podle naší fantazie marcipánem a nasekanými pistáciemi. Ozdobený dort vložíme na pár hodin do lednice.
Dort s krémem a vůní griotky můžeme podávat na různých oslavách.