Živáňské špízy recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 3 stroužky česnek olej sůl vývar 350 g brambory 3 lžíce kečup 100 g prorostlá slanina 3 lžíce čerstvá petrželka mletý černý pepř 400 g vepřová krkovice bez kosti 1 ks velká červená cibule
Postup Živáňské špízy
Postup přípravy receptu
-
Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na klínky a dílky rozebereme na plátky. Syrové brambory omyjeme, očistíme kartáčkem, osušíme a nakrájíme na plátky silné asi 3 - 4 mm. Slaninu vcelku zbavíme kůže a nakrájíme na menší kostky. Česnek oloupeme a prolisujeme
Na jehly střídavě napichujeme brambory, slaninu, cibuli a maso. Připravené špízy osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji opečeme ze všech stran. Potom je včetně výpeku vložíme na pekáček, podlijeme trochou vývaru a upečeme ve středně vyhřáté troubě doměkka
Hotové živáňské špízy vyjmeme a uchováme v teple. Do výpeku vmícháme kečup, česnek, popřípadě vývar a vše necháme přejít varem. Nakonec přidáme čerstvě usekanou petrželku
Špízy rozdělíme na porce, přelijeme omáčkou a podáváme s pečivem
Z uvedeného množství surovin připravíme 6 živáňských špízů. Na jednu porci počítáme 2 jehly.