Živáňské špízy recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
olej
sůl
vývar
350 g brambory
3 lžíce kečup
100 g prorostlá slanina
3 lžíce čerstvá petrželka
mletý černý pepř
400 g vepřová krkovice bez kosti
1 ks velká červená cibule

Postup přípravy receptu

  1. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na klínky a dílky rozebereme na plátky. Syrové brambory omyjeme, očistíme kartáčkem, osušíme a nakrájíme na plátky silné asi 3 - 4 mm. Slaninu vcelku zbavíme kůže a nakrájíme na menší kostky. Česnek oloupeme a prolisujeme

  2. Na jehly střídavě napichujeme brambory, slaninu, cibuli a maso. Připravené špízy osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji opečeme ze všech stran. Potom je včetně výpeku vložíme na pekáček, podlijeme trochou vývaru a upečeme ve středně vyhřáté troubě doměkka

  3. Hotové živáňské špízy vyjmeme a uchováme v teple. Do výpeku vmícháme kečup, česnek, popřípadě vývar a vše necháme přejít varem. Nakonec přidáme čerstvě usekanou petrželku

  4. Špízy rozdělíme na porce, přelijeme omáčkou a podáváme s pečivem

  5. Z uvedeného množství surovin připravíme 6 živáňských špízů. Na jednu porci počítáme 2 jehly.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!