Soutěžní velikonoční beránek se smetanou recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 3 ks vejce 2 lžíce mléko 1 ks pomeranč 1 balíček prášek do pečiva 1 kelímek zakysaná smetana 1,5 hrnek polohrubá mouka tuk na vymazání 1 lžíce horká voda 0,5 hrnků třtinový cukr mouka na vysypání
Postup Soutěžní velikonoční beránek se smetanou
Postup přípravy receptu
-
Žloutky našleháme společně s cukrem a horkou vodou do pěny. Z bílků a špetky soli ušleháme sníh
Ke žloutkům postupně přidáme vymačkanou šťávu z 1 pomeranče a zakysanou smetanu. Pak už jen postupně zašleháme polohrubou mouku promíchanou s práškem do pečiva a nakonec vmícháme bílkový sníh. Pokud je těsto příliš husté, můžeme přidat trochu mléka
Formu na beránka vymažeme a vysypeme, nalijeme těsto, přiklopíme druhou částí a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40 minut. Po vychladnutí vyklopíme beránka z formy. Těsto vyjde na 1 velkého beránka nebo 2 malé
Pak už velikonočního beránka jen dozdobíme, vytvoříme očka, přidáme mašli a pocukrujeme. Podáváme ke kávě nebo čaji jako sladký moučník.