Soutěžní velikonoční beránek se smetanou recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
3 ks vejce
2 lžíce mléko
1 ks pomeranč
1 balíček prášek do pečiva
1 kelímek zakysaná smetana
1,5 hrnek polohrubá mouka
tuk na vymazání
1 lžíce horká voda
0,5 hrnků třtinový cukr
mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky našleháme společně s cukrem a horkou vodou do pěny. Z bílků a špetky soli ušleháme sníh

  2. Ke žloutkům postupně přidáme vymačkanou šťávu z 1 pomeranče a zakysanou smetanu. Pak už jen postupně zašleháme polohrubou mouku promíchanou s práškem do pečiva a nakonec vmícháme bílkový sníh. Pokud je těsto příliš husté, můžeme přidat trochu mléka

  3. Formu na beránka vymažeme a vysypeme, nalijeme těsto, přiklopíme druhou částí a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40 minut. Po vychladnutí vyklopíme beránka z formy. Těsto vyjde na 1 velkého beránka nebo 2 malé

  4. Pak už velikonočního beránka jen dozdobíme, vytvoříme očka, přidáme mašli a pocukrujeme. Podáváme ke kávě nebo čaji jako sladký moučník.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!