Soutěžní velikonoční perníčky recept
Apetit Recepty cukrovíSuroviny na recept
- 5 ks vejce 120 g máslo 1 ks žloutek 1 ks žloutek 7 lžic mléko 1 lžička voda 1 ks bílek 1 ks čokoláda 1 ks prášek do pečiva 5 lžic med 130 g cukr moučka 350 g cukr moučka 2 lžičky soda 1 kg hladká mouka 1 lžička citronová šťáva 1 ks prášek do perníku potravinářské barvivo
Postup Soutěžní velikonoční perníčky
Postup přípravy receptu
-
Jako první si hladkou mouku nasypeme na vál a část dáme stranou, aby se nepletla. Do mouky vmícháme sodu a oba prášky - do pečiva i do perníku. Do mouky uděláme důlek, do kterého přidáme cukr a máslo nakrájené na plátky. Přidáme vejce, med a mléko. Těsto postupně zpracováváme vidličkou a přidáváme všechnu mouku. Perníkové těsto by mělo 10 - 12 hodin odpočívat. Nejlepší je zadělat těsto ráno a večer péct
Odpočaté těsto vyválíme na 0,5 až 1 cm silný plát a vykrajujeme tvary na velikonoční perníčky. Perníčky před pečením potíráme žloutkem smíchaným se lžičkou vody. Velikonoční perníčky upečeme ve vyhřáté troubě a poté podle vlastní fantazie dozdobíme
A jak připravit polevu ke zdobení? Bílek vmícháme do moučkového cukru, přidáme citronovou šťávu a potravinářské barvivo. Může se přidat na zhuštění trocha solamylu, já někdy přidávám rozpuštěnou čokoládu, může být bílá, mléčná nebo hořká, ono to taky pěkně přírodně obarví. Když chci polevu do žluta, přidám žloutek. Ale pokud chceme jasné barvičky, tak je nejlepší trocha barviva. Sníh na zdobení musí být pěkně vláčný a nesmí se roztékat. Sníh můžete utřít ručně, vařečkou nebo elektrickým šlehačem. Taky doporučuji cukr přesít přes sítko, nejlépe 2x. Jesliže je poleva moc tuhá, přidáme citronku, šťávu z citronu nebo klidně i trošku vody, aby zas nebyla moc kyselá. Pokud je poleva naopak moc řídká, přidáme více cukru
Pak už jen velikonoční perníčky zdobíme, jak nejlépe umíme.