Soutěžní velikonoční perníčky recept

Apetit Recepty cukroví

Suroviny na recept

5 ks vejce
120 g máslo
1 ks žloutek
1 ks žloutek
7 lžic mléko
1 lžička voda
1 ks bílek
1 ks čokoláda
1 ks prášek do pečiva
5 lžic med
130 g cukr moučka
350 g cukr moučka
2 lžičky soda
1 kg hladká mouka
1 lžička citronová šťáva
1 ks prášek do perníku
potravinářské barvivo

Postup přípravy receptu

  1. Jako první si hladkou mouku nasypeme na vál a část dáme stranou, aby se nepletla. Do mouky vmícháme sodu a oba prášky - do pečiva i do perníku. Do mouky uděláme důlek, do kterého přidáme cukr a máslo nakrájené na plátky. Přidáme vejce, med a mléko. Těsto postupně zpracováváme vidličkou a přidáváme všechnu mouku. Perníkové těsto by mělo 10 - 12 hodin odpočívat. Nejlepší je zadělat těsto ráno a večer péct

  2. Odpočaté těsto vyválíme na 0,5 až 1 cm silný plát a vykrajujeme tvary na velikonoční perníčky. Perníčky před pečením potíráme žloutkem smíchaným se lžičkou vody. Velikonoční perníčky upečeme ve vyhřáté troubě a poté podle vlastní fantazie dozdobíme

  3. A jak připravit polevu ke zdobení? Bílek vmícháme do moučkového cukru, přidáme citronovou šťávu a potravinářské barvivo. Může se přidat na zhuštění trocha solamylu, já někdy přidávám rozpuštěnou čokoládu, může být bílá, mléčná nebo hořká, ono to taky pěkně přírodně obarví. Když chci polevu do žluta, přidám žloutek. Ale pokud chceme jasné barvičky, tak je nejlepší trocha barviva. Sníh na zdobení musí být pěkně vláčný a nesmí se roztékat. Sníh můžete utřít ručně, vařečkou nebo elektrickým šlehačem. Taky doporučuji cukr přesít přes sítko, nejlépe 2x. Jesliže je poleva moc tuhá, přidáme citronku, šťávu z citronu nebo klidně i trošku vody, aby zas nebyla moc kyselá. Pokud je poleva naopak moc řídká, přidáme více cukru

  4. Pak už jen velikonoční perníčky zdobíme, jak nejlépe umíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!