Dort s krémovým tvarohem recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 100 g cukr 2 ks vejce 8 ks vejce 280 g máslo 250 g máslo 70 - 80 g solamyl 200 g cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 500 g hladká mouka hořká čokoláda 1 lžíce citronová kůra 3 lžíce citronová kůra 750 g měkký tvaroh 1 ks čerstvá vanilka
Postup Dort s krémovým tvarohem
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme linecké těsto. Prosetou mouku promícháme s oběma cukry, do středu rozklepneme vajíčka, rozdrobíme změklé máslo a nastrouháme citronovou kůru. Ze surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 1 hodinu odležet v chladu
Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků spolu s cukrem vyšleháme tuhý sníh. Žloutky ušleháme s tvarohem, změklým máslem, solamylem, čerstvou vanilkou a citronovou kůrou v hladkou tvarohovou směs. Pak do směsi lehce vmícháme bílkový sníh
Z těsta rozválíme placku silnou asi 3 mm. Dortovou formu vyložíme i po stěnách lineckým těstem a po okraj naplníme tvarohovou směsí. Podle vlastní chuti můžeme do tvarohu přidat několik kousků čokolády. Dort pečeme v předtopené troubě při 160 °C přibližně 60 - 70 minut. Po 35 - 40 minutách pečení zmírníme teplotu na 145 - 150 °C a zvolna dopečeme
Vychladlý dort i s formou vložíme přes noc do lednice a necháme ztuhnout. Teprve druhý den tvarohový dort uvolníme z formy a podáváme ke kávě nebo čaji.