Dort s krémovým tvarohem recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

100 g cukr
2 ks vejce
8 ks vejce
280 g máslo
250 g máslo
70 - 80 g solamyl
200 g cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
500 g hladká mouka
hořká čokoláda
1 lžíce citronová kůra
3 lžíce citronová kůra
750 g měkký tvaroh
1 ks čerstvá vanilka

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme linecké těsto. Prosetou mouku promícháme s oběma cukry, do středu rozklepneme vajíčka, rozdrobíme změklé máslo a nastrouháme citronovou kůru. Ze surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 1 hodinu odležet v chladu

  2. Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků spolu s cukrem vyšleháme tuhý sníh. Žloutky ušleháme s tvarohem, změklým máslem, solamylem, čerstvou vanilkou a citronovou kůrou v hladkou tvarohovou směs. Pak do směsi lehce vmícháme bílkový sníh

  3. Z těsta rozválíme placku silnou asi 3 mm. Dortovou formu vyložíme i po stěnách lineckým těstem a po okraj naplníme tvarohovou směsí. Podle vlastní chuti můžeme do tvarohu přidat několik kousků čokolády. Dort pečeme v předtopené troubě při 160 °C přibližně 60 - 70 minut. Po 35 - 40 minutách pečení zmírníme teplotu na 145 - 150 °C a zvolna dopečeme

  4. Vychladlý dort i s formou vložíme přes noc do lednice a necháme ztuhnout. Teprve druhý den tvarohový dort uvolníme z formy a podáváme ke kávě nebo čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!