Dort se smetanovou polevou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
180 g cukr
5 ks vejce
150 g máslo
200 g hladká mouka
1 balíček kypřící prášek do pečiva
75 g kakaový prášek neslazený
poleva
50 g máslo
50 ml voda
110 g třtinový cukr
125 ml čerstvá smetana

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve oddělíme žloutky od bílků. Troubu zapneme na 180 °C. Kulatou formu (průměr 22 cm) vymažeme tukem a vysypeme moukou, nebo ji vyložíme pečicím papírem.

  2. K žloutkům přidáme cukr a šleháme do hustší světlé pěny. K našlehaným žloutkům přišleháme rozpuštěné máslo. Přidáme mléko, které jsme si předem vytáhli z lednice, a prosátou mouku s práškem do pečiva. K hladkému těstu přimícháme kakao a nakonec sníh z bílků, který jsme vyšlehali se špetkou soli.

  3. Těsto uhladíme ve formě a pečeme asi 35 - 45 minut. Korpus necháme po upečení vychladnout.

  4. Na polevu rozpustíme máslo v kvalitní pánvi s cukrem, smetanou a vodou. Mícháme, dokud poleva nezhoustne. Hustou polevou potíráme stěrkou vychlazený korpus ze stran a na vrchu. Dort uložíme do lednice na úplné ztuhnutí polevy.

  5. Dort se smetanovou polevou můžeme podle fantazie dozdobit a servírujeme při různých slavnostních příležitostech.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!