Dort se smetanovou polevou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 180 g cukr 5 ks vejce 150 g máslo 200 g hladká mouka 1 balíček kypřící prášek do pečiva 75 g kakaový prášek neslazený poleva 50 g máslo 50 ml voda 110 g třtinový cukr 125 ml čerstvá smetana
Postup Dort se smetanovou polevou recept
Postup přípravy receptu
-
Nejprve oddělíme žloutky od bílků. Troubu zapneme na 180 °C. Kulatou formu (průměr 22 cm) vymažeme tukem a vysypeme moukou, nebo ji vyložíme pečicím papírem.
K žloutkům přidáme cukr a šleháme do hustší světlé pěny. K našlehaným žloutkům přišleháme rozpuštěné máslo. Přidáme mléko, které jsme si předem vytáhli z lednice, a prosátou mouku s práškem do pečiva. K hladkému těstu přimícháme kakao a nakonec sníh z bílků, který jsme vyšlehali se špetkou soli.
Těsto uhladíme ve formě a pečeme asi 35 - 45 minut. Korpus necháme po upečení vychladnout.
Na polevu rozpustíme máslo v kvalitní pánvi s cukrem, smetanou a vodou. Mícháme, dokud poleva nezhoustne. Hustou polevou potíráme stěrkou vychlazený korpus ze stran a na vrchu. Dort uložíme do lednice na úplné ztuhnutí polevy.
Dort se smetanovou polevou můžeme podle fantazie dozdobit a servírujeme při různých slavnostních příležitostech.