Dřevorubecké podzimní špagety s vepřovým a zeleninou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- česnek 1 hrst sůl 5 ks paprika jogurt 1 - 2 ks cibule 6 ks rajče 1 balíček špagety 1 snítka oregano olivový olej 300 g vepřová plec 2 snítky čerstvá bazalka 0,1 l slunečnicový olej na smažení
Postup Dřevorubecké podzimní špagety s vepřovým a zeleninou
Postup přípravy receptu
-
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Vepřové maso nakrájíme na kostky nebo nudličky. Papriky očistíme a nakrájíme na kousky. Rajčata oloupeme a nakrájíme také na kousky. Stroužky česneku oloupeme
Na pánvi ve slunečnicovém oleji osmahneme nakrájenou cibuli a potom přidáme nakrájené vepřové maso. Směs přiměřeně osmahneme, aby se maso uzavřelo, případně podle potřeby i trochu podusíme
V mezičase dáme vařit vodu na špagety se solí. Špagety vaříme tak, jak je dělají Italové, tedy ne příliš doměkka. Do podušeného a postupně vyvařeného základu na omáčku se znovu přidá trochu oleje a vloží se nakrájené papriky
Poté co papriky přiměřeně změknou, přidáme několik stroužků českého česneku, nakrájená rajčata, čerstvou bazalku a oregano. Takto vzniklá omáčka se již příliš tepelně neupravuje, aby neztratila chuť i sílu, ale necháme ji pomalu dojít, aby si zelenina stačila obohatit chuť masem a bylinkami
Omáčku servírujeme na špagety prolité tepelně nezpracovaným olivovým olejem. Úplně navrch zdobíme bílým jogurtem. Síla pokrmu je v kvalitních čerstvých surovinách¨a v odhadu, kdy se co má přidat. A také v tom, že jej neznehodnotíme syntetickými dochucovacími přípravky. Omáčku nezahušťujeme, nutno dobře odhadnout množství vody, která se přidá, dále musíme počítat s tím, kolik šťávy pustí zelenina
Dřevorubecké podzimní špagety s vepřovým a zeleninou lze obměňovat druhem a kombinací použitých paprik. Případně před vložením rajčat můžeme vložit na jemno nakrouhané jablko.