Dušené červené zelí na karamelu s jablkem na sladko-kyselý způsob recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- sůl 1 ks cibule 1 ks jablko voda 3 lžíce cukr krystal 1 ks bobkový list 2 lžíce hladká mouka bílý vinný ocet 10 kuliček celý černý pepř 1 lžíce celý kmín 4 kuličky celé nové koření 2 kuličky celý jalovec 1,2 kg červené hlávkové zelí 3 lžíce domácí vepřové sádlo
Postup Dušené červené zelí na karamelu s jablkem na sladko-kyselý způsob
Postup přípravy receptu
-
Do suchého rozehřátého hrnce dáme 3 lžíce cukru krystal a za stálého míchání ho necháme na středním plameni rozpustit na karamel. Pozor, nespálit! Cukru stačí 4 - 5 minut. Přilijeme asi 100 ml studené vody a rychlými krouživými pohyby karamel rozmícháme dohladka, aby nebyly žádné hrudky. Je třeba dát pozor, abyste se v této fázi při míchání nespálili, karamel vře a je nesmírně horký!
Ke karamelu přidáme rozpuštěné domácí vepřové sádlo a na kostky pokrájenou velkou cibuli a za stálého míchání ji orestujeme do světlo-hněda (asi 4 - 5 minut). Přidáme čerstvé červené hlávkové zelí pokrájené na jemné proužky. Pokud nemáte čerstvé hlávkové červené zelí, můžete použít i sterilizované, ale musíte ho však správně dochutit
Zelí podlijeme asi 100 ml studené vody, přidáme celý kmín, celý černý pepř, celé nové koření, celé kuličky jalovce, sůl, bobkový list a nastrouhané kyselejší jablko. Potom zelí dusíme na středním plameni pod pokličkou asi 10 minut za občasného promíchání. Zelí nesmí být rozvařené na nechutné bláto, má zůstat pěkně křupavé - al dente
Zelí zaprášíme hladkou moukou, říkám tomu "zaštábování" (z němčiny "staubem" znamená zaprášit), jde o zahuštění, ještě za stálého míchání dusíme už odkryté asi 10 minut. Celková doba dušení nemá přesáhnout 20 minut. Vypneme plamen, necháme chvilku odstát a nakonec zelí dochutíme octem na příjemnou sladko-kyselou chuť
Dušené červené zelí na karamelu s jablkem na sladko-kyselý způsob nabereme do mísy a podáváme ke kachně zvlášť, aby si každý mohl nabrat podle sebe, kolik mu chutná. Na druhý den je zelí ještě lepší a chutnější. Takto upravené zelí se výborně hodí k pečené kachně, pečené huse nebo různému jinému pečenému masu. Recept na pomalu pečenou kachnu najdete zde.