Dušené červené zelí na karamelu s jablkem na sladko-kyselý způsob recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

sůl
1 ks cibule
1 ks jablko
voda
3 lžíce cukr krystal
1 ks bobkový list
2 lžíce hladká mouka
bílý vinný ocet
10 kuliček celý černý pepř
1 lžíce celý kmín
4 kuličky celé nové koření
2 kuličky celý jalovec
1,2 kg červené hlávkové zelí
3 lžíce domácí vepřové sádlo

Postup přípravy receptu

  1. Do suchého rozehřátého hrnce dáme 3 lžíce cukru krystal a za stálého míchání ho necháme na středním plameni rozpustit na karamel. Pozor, nespálit! Cukru stačí 4 - 5 minut. Přilijeme asi 100 ml studené vody a rychlými krouživými pohyby karamel rozmícháme dohladka, aby nebyly žádné hrudky. Je třeba dát pozor, abyste se v této fázi při míchání nespálili, karamel vře a je nesmírně horký!

  2. Ke karamelu přidáme rozpuštěné domácí vepřové sádlo a na kostky pokrájenou velkou cibuli a za stálého míchání ji orestujeme do světlo-hněda (asi 4 - 5 minut). Přidáme čerstvé červené hlávkové zelí pokrájené na jemné proužky. Pokud nemáte čerstvé hlávkové červené zelí, můžete použít i sterilizované, ale musíte ho však správně dochutit

  3. Zelí podlijeme asi 100 ml studené vody, přidáme celý kmín, celý černý pepř, celé nové koření, celé kuličky jalovce, sůl, bobkový list a nastrouhané kyselejší jablko. Potom zelí dusíme na středním plameni pod pokličkou asi 10 minut za občasného promíchání. Zelí nesmí být rozvařené na nechutné bláto, má zůstat pěkně křupavé - al dente

  4. Zelí zaprášíme hladkou moukou, říkám tomu "zaštábování" (z němčiny "staubem" znamená zaprášit), jde o zahuštění, ještě za stálého míchání dusíme už odkryté asi 10 minut. Celková doba dušení nemá přesáhnout 20 minut. Vypneme plamen, necháme chvilku odstát a nakonec zelí dochutíme octem na příjemnou sladko-kyselou chuť

  5. Dušené červené zelí na karamelu s jablkem na sladko-kyselý způsob nabereme do mísy a podáváme ke kachně zvlášť, aby si každý mohl nabrat podle sebe, kolik mu chutná. Na druhý den je zelí ještě lepší a chutnější. Takto upravené zelí se výborně hodí k pečené kachně, pečené huse nebo různému jinému pečenému masu. Recept na pomalu pečenou kachnu najdete zde.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!