Dušené vepřové plátky v mrkvi recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1/2 lžičky cukr sůl vývar 1 ks cibule pažitka 3 - 4 lžíce sádlo 450 g mrkev 1 špetka muškátový květ 1/2 lžičky citronová šťáva mletý černý pepř 4 plátky vepřová krkovice s kostí á 150g
Postup Dušené vepřové plátky v mrkvi
Postup přípravy receptu
-
Plátky z vepřové krkovice s kostí očistíme, zlehka naklepeme, osolíme a opepříme. Velkou cibuli oloupeme a nasekáme nahrubo. Očištěnou mrkev oškrabeme a 1,5 kusu nastrouháme na jemném struhadle. Zbývající mrkev nakrájíme zešikma, asi na 2 cm silné špalíky
V kastrolu na sádle opečeme plátky masa z obou stran dozlatova a vyjmeme je na talíř. K výpeku přidáme podle potřeby sádlo a cibuli, kterou necháme zavadnout a poté přidáme nastrouhanou mrkev, 1/4 lžičky cukru a sůl. Vše restujeme za stálého míchání, dokud mrkev s cibulí nezískají zlatohnědou barvu. To trvá přibližně 10 minut. Pak přilijeme asi 100 ml vývaru a vše rozmixujeme dohladka
K takto vzniklému základu vrátíme opečené maso, vše podlijeme a promícháme s horkým vývarem nebo vodou tak, aby bylo maso téměř ponořené. Pak přidáme kmín, zakryjeme poklicí a necháme velmi zvolna dusit přibližně 20 minut do poloměkka. Potom přidáme do kastrolu zbývající nakrájemnou mrkev, dochutíme citronovou šťávou, solí, případně trochou čerstvě mletého pepře a špetkou muškátového květu. Vše opět zakryjeme a dusíme, dokud nebude maso i mrkev měkké
Dušené vepřové plátky z krkovice rozdělíme na porce, obložíme dušenou mrkví s omáčkou a podáváme s bramborovou kaší. Pokrm podáváme jako hlavní chod a zdobíme nasekanými bylinkami.