Dýňová polévka se sýrovými krutony recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek sůl 1 ks brambory 1 ks pórek 1 ks sýr 1 ks niva 4 ks rohlík olivový olej 0,5 lžiček kari koření 2 řapíky řapíkatý celer 1 ks červená cibule mletý černý pepř bujon 0,2 lžiček mletá kurkuma 1 větvička čerstvý rozmarýn 600 g dýně hokkaido
Postup Dýňová polévka se sýrovými krutony
Postup přípravy receptu
-
Dýni hokkaido omyjeme, odstraníme semínka a nakrájíme na kostky i se slupkou. Cibuli s česnekem nakrájíme nadrobno. Pórek a řapíkatý celer nakrájíme na kousky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky
Cibuli s česnekem osmažíme dozlatova. Přidáme nakrájený pórek, řapíkatý celer, dýni a asi 3 minuty restujeme. Poté přidáme nakrájený brambor, půlku slepičího a půlku zeleninového bujonu, osolíme a opepříme. Dále zalijeme vroucí vodou, aby byla dýně ponořená. Dýňovou polévku vaříme 15 - 20 minut
Když je dýně měkká, polévku odstavíme, rozmixujeme, přidáme půl lžičky kari, špičku lžičky kurkumy, podle chuti dosolíme a dopepříme
Krutony si připravíme následovně. Nastrouháme sýr a nivu, smícháme v poměru 4:1. Z rohlíků (lepší jsou včerejší) odřízneme tenoučkou vrchní a spodní kůrku, pak je podélně a příčně rozkrojíme. Získáme čtvrtky rohlíků, které mají z obou stran vnitřek
Na olivovém oleji osmažíme větvičku rozmarýnu (asi 40 sekund), poté ho z oleje vyjmeme. Větvičku můžeme použít na ozdobu polévky. V tomto oleji rohlíky z obou stran namočíme
Smíchaný sýr na rohlíky z obou stran přitlačíme a na sucho smažíme též z obou stran dozlatova. Rohlík v pánvi trochu přitlačíme, sýr se rozpustí v hladkou vrstvu a lépe se pak otáčí
Dýňovou polévku se sýrovými krutony ihned podáváme na stůl k jídlu.