Dýňová polévka se sýrovými krutony recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
sůl
1 ks brambory
1 ks pórek
1 ks sýr
1 ks niva
4 ks rohlík
olivový olej
0,5 lžiček kari koření
2 řapíky řapíkatý celer
1 ks červená cibule
mletý černý pepř
bujon
0,2 lžiček mletá kurkuma
1 větvička čerstvý rozmarýn
600 g dýně hokkaido

Postup přípravy receptu

  1. Dýni hokkaido omyjeme, odstraníme semínka a nakrájíme na kostky i se slupkou. Cibuli s česnekem nakrájíme nadrobno. Pórek a řapíkatý celer nakrájíme na kousky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky

  2. Cibuli s česnekem osmažíme dozlatova. Přidáme nakrájený pórek, řapíkatý celer, dýni a asi 3 minuty restujeme. Poté přidáme nakrájený brambor, půlku slepičího a půlku zeleninového bujonu, osolíme a opepříme. Dále zalijeme vroucí vodou, aby byla dýně ponořená. Dýňovou polévku vaříme 15 - 20 minut

  3. Když je dýně měkká, polévku odstavíme, rozmixujeme, přidáme půl lžičky kari, špičku lžičky kurkumy, podle chuti dosolíme a dopepříme

  4. Krutony si připravíme následovně. Nastrouháme sýr a nivu, smícháme v poměru 4:1. Z rohlíků (lepší jsou včerejší) odřízneme tenoučkou vrchní a spodní kůrku, pak je podélně a příčně rozkrojíme. Získáme čtvrtky rohlíků, které mají z obou stran vnitřek

  5. Na olivovém oleji osmažíme větvičku rozmarýnu (asi 40 sekund), poté ho z oleje vyjmeme. Větvičku můžeme použít na ozdobu polévky. V tomto oleji rohlíky z obou stran namočíme

  6. Smíchaný sýr na rohlíky z obou stran přitlačíme a na sucho smažíme též z obou stran dozlatova. Rohlík v pánvi trochu přitlačíme, sýr se rozpustí v hladkou vrstvu a lépe se pak otáčí

  7. Dýňovou polévku se sýrovými krutony ihned podáváme na stůl k jídlu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!