Dýňové risotto s parmazánem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 50-70 g máslo 100 g šalotka 100 g parmazán 1 sklenka bílé víno 1 lžíce olivový olej 320 g rýže arborio 600 g dýně hokaido podle chuti sůl mletý černý pepř podle potřeby zeleninový vývar
Postup Dýňové risotto s parmazánem recept
Postup přípravy receptu
-
Domácí zeleninový vývar si připravíme den předem. Před přípravou risotta jej přivedeme k varu. Dýni očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Parmazán nastrouháme.
Mezitím ve velkém hrnci rozpálíme olej s polovinou másla, přidáme oloupané a jemně nasekané šalotky a necháme je 2 minuty zesklovatět. Poté přidáme dýni a několik minut za stálého míchání restujeme. Poté postupně přiléváme vývar a vaříme, dokud není dýně měkká a krémovitá (cca 20 minut).
Na další pánvi tentokrát nasucho osmahneme za stálého míchání rýži arborio, přelijeme bílým vínem a opět mícháme, dokud se víno neodpaří.
Poté rýži vsypeme do hrnce s dýní, promícháme a necháme vařit. Během vaření podle potřeby přiléváme horký vývar. Ke konci vaření dýňové risotto osolíme, opepříme, vmícháme zbylé máslo a nastrouhaný parmazán.
Dýňové risotto necháme před servírováním krátce odpočinout, aby se všechny chutně dokonale propojily.
Dýňové risotto podáváme horké a na talíři můžeme dozdobit čerstvou bylinkou a hoblinkami parmazánu.