Dýňové risotto s parmazánem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

50-70 g máslo
100 g šalotka
100 g parmazán
1 sklenka bílé víno
1 lžíce olivový olej
320 g rýže arborio
600 g dýně hokaido
podle chuti
sůl
mletý černý pepř
podle potřeby
zeleninový vývar

Postup přípravy receptu

  1. Domácí zeleninový vývar si připravíme den předem. Před přípravou risotta jej přivedeme k varu. Dýni očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Parmazán nastrouháme.

  2. Mezitím ve velkém hrnci rozpálíme olej s polovinou másla, přidáme oloupané a jemně nasekané šalotky a necháme je 2 minuty zesklovatět. Poté přidáme dýni a několik minut za stálého míchání restujeme. Poté postupně přiléváme vývar a vaříme, dokud není dýně měkká a krémovitá (cca 20 minut).

  3. Na další pánvi tentokrát nasucho osmahneme za stálého míchání rýži arborio, přelijeme bílým vínem a opět mícháme, dokud se víno neodpaří.

  4. Poté rýži vsypeme do hrnce s dýní, promícháme a necháme vařit. Během vaření podle potřeby přiléváme horký vývar. Ke konci vaření dýňové risotto osolíme, opepříme, vmícháme zbylé máslo a nastrouhaný parmazán.

  5. Dýňové risotto necháme před servírováním krátce odpočinout, aby se všechny chutně dokonale propojily.

  6. Dýňové risotto podáváme horké a na talíři můžeme dozdobit čerstvou bylinkou a hoblinkami parmazánu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!