Jemnický řízek v bramboráku recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 15 dkg slanina 5 stroužků česnek 3 lžičky sůl 3 ks vejce 2 kg brambory 1 hrneček mléko 2 hrstě majoránka 4 ks kuřecí prsa 3 lžíce hladká mouka 1 hrnek olej na smažení 5 dkg tvrdý sýr 1 lžička mletý černý pepř
Postup Jemnický řízek v bramboráku
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme těsto na bramboráky se slaninou viz. můj recept. Oloupané syrové brambory nastrouháme na jemno. Pokud brambory pouští příliš vody, tak ji odlijeme. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a česnek utřeme
Nastrouhané brambory osolíme, opepříme, přisypeme majoránku, přidáme vejce, česnek, mírně zaprášíme moukou a přilijeme mléko, to zabrání hnědnutí brambor a bramboráky budou mít krásnou zlatohnědou barvu. Přihodíme nakrájenou slaninu, protože ta nám bramborák nádherně provoní a povýší jeho chuť. Celou směs řádně promícháme
Kuřecí řízky lehce naklepeme, osolíme a orestujeme. Směs na bramborák rozetřeme na placku (cca o třetinu větší než kuřecí řízek) v rozpálené pánvi a osmahneme. Na placku položíme kuřecí řízek a ten překryjeme těstem a rozetřeme rovnoměrně přes celou placku. Otočíme na pánvi a osmahneme dozlatova
Řízek v bramboráku zasypeme strouhaným sýrem a podáváme. Kdo chce, může si jako přílohu osmahnout pár brambůrek. Na talíři ozdobíme zeleninou podle chuti a hodí se i tatarská omáčka.