Jemnický řízek v bramboráku recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

15 dkg slanina
5 stroužků česnek
3 lžičky sůl
3 ks vejce
2 kg brambory
1 hrneček mléko
2 hrstě majoránka
4 ks kuřecí prsa
3 lžíce hladká mouka
1 hrnek olej na smažení
5 dkg tvrdý sýr
1 lžička mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme těsto na bramboráky se slaninou viz. můj recept. Oloupané syrové brambory nastrouháme na jemno. Pokud brambory pouští příliš vody, tak ji odlijeme. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a česnek utřeme

  2. Nastrouhané brambory osolíme, opepříme, přisypeme majoránku, přidáme vejce, česnek, mírně zaprášíme moukou a přilijeme mléko, to zabrání hnědnutí brambor a bramboráky budou mít krásnou zlatohnědou barvu. Přihodíme nakrájenou slaninu, protože ta nám bramborák nádherně provoní a povýší jeho chuť. Celou směs řádně promícháme

  3. Kuřecí řízky lehce naklepeme, osolíme a orestujeme. Směs na bramborák rozetřeme na placku (cca o třetinu větší než kuřecí řízek) v rozpálené pánvi a osmahneme. Na placku položíme kuřecí řízek a ten překryjeme těstem a rozetřeme rovnoměrně přes celou placku. Otočíme na pánvi a osmahneme dozlatova

  4. Řízek v bramboráku zasypeme strouhaným sýrem a podáváme. Kdo chce, může si jako přílohu osmahnout pár brambůrek. Na talíři ozdobíme zeleninou podle chuti a hodí se i tatarská omáčka.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!